Društvo i ekonomija

Direktno.rs

14. 05. 2024. 23:01 5

Stefanović na RTS-u: Režim luta u nadi da ostane na vlasti i prodaje sve za fotografisanje sa nekim ljudima

Vlast šalje poruku "evo vidite mi ćemo sada izvoziti jabuke i goveđe meso u Kinu" pri čemu nam je stočni fond na nivou 1918. godine, a znate ko je najveći izvoznik jabuka na svetu? Pa Kina. Eto to tako čelično prijateljstvo izgleda u stvarnosti - izjavio je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović večeras na RTS-u.

- Poseta Si Đinpinga će imati duboke posledice. Mislim da svako normalan ni u Srbiji, ni u svetu, može da kaže da vi ne možete da primite srdačno i u pozitivnom smislu predsednika Narodne republike Kine i jedne od najvećih svetskih sila i u svakom slučaju mislim da je dobro da imamo razvijene odnose sa Kinom i političke i ekonomske, a posledice će biti i političke i ekonomske - dodao je Stefanović.

Stefanović je ocenio da osim tog Sporazuma koji je politički i koji u suštini ne znamo šta znači, niko od nas ne zna šta dubinski znači stvaranje neke "zajednice sa Kinom", ne ulazeći čak ni u to da je u pitanju zemlja od milijardu i 400 miliona stanovnika, a mi imamo oko 6.

- U tom smislu to je neka vrsta papirnog saveza između slona i komarca - istakao je Stefanović ja javnom servisu.

Prema njegovim rečima, mi kroz taj sporazum i kroz poruke vezane za posetu u stvari sada i de facto i de jure i "ako hoćete sve sem samog potpisa", odustajemo od evropskih integracija.

- Mi smo napravili niz memoranduma o razumevanju, ti memorandumi potpisivani su i ranije, oni nemaju pravnu težinu niti može dođi do njihove ozbiljne realizacije, ali ono što može dođi do ozbiljne realizacije, to je ono što Kina već sada radi ovde u Srbiji. A ono što ona radi jeste da u Srbiju izvozi robu u vrednosti od 4,5 milijardi dolara, a mi izvosimo milijardu i po dolara u Kinu. Naš izvoz se mahom odnosi na rudu, bez obrade, i drvo, pre svega bakar. Gotovi proizvodi predstavljaju samo 90 miliona dolara koje mi izvozimo u Narodnu republiku Kinu. Može se reći da u nekim elementima u ekonomskom smislu to predstavlja neokolonijalni odnos - naveo je Stefanović.

Što se tiče političkog apsketa, Stefanović je rekao da je poslata poruka da naša vlast ima potpuno izgubljenu spoljnu politiku.

- Toliko je čelično to prijateljstvo da je predsednik Si Đinping otišao u Budimpeštu i tamo dogovorio da se u Mađarskoj otvori fabrika električnih automobile, a ne u Srbiji - objašnjava Stefanović.

Stefanović je ocenio da Srbija ne zna na kojem je putu, ova vlast luta u nadi samo da zadrži sebe na vlasti i prodaje zemlju, vodu i vazduh za fotografisanje sa nekim ljudima koje uhvate. Ako smo tako čelični, onda treba da znate da momentom ulaska u EU, što će se desiti kada SNS ode sa vlasti, ta zajednica i ti memorandumi o razumevanju će biti prekinuti i sve će otići rekom Jangcekjang u Kinesko more.

Na temu pitanja Kosova i Metohije Stefanović je citirao tačku 14 Briselskog sporazuma koja kaže "Srbija i Kosovo neće sprečavati jedni druge u evropskim integracijama" završen citat, to je potpisao Ivica Dačić. Ali gospodin Milićević je zaboravio reči sopstvenog predsednika pošto voli drugog predsednika.

- Što se tiče rezolucije o Srebrenici ona je usvojena u Skupštini Srbije i zove se Deklaracija, za nju je glasao i SPS, ta Deklaracija je za nas obavezujuća, ona označava srebrenički zločin kao najteži zločin i podržava presudu Međunarodog suda pravde. Tadašnji naprednjaci su izašli iz sale, ali je Tomislav Nikolić jedini ustao iz pijeteta prema žrtvama i jedini držao govor protiv tog zločina. Mislim da je to hvale vredno, pošto ga zaboravljaju, samo ga izvedu kada dođu Kinezi pa ga vrate u vilu - zaključio je Stefanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati