Društvo i ekonomija

[ Izvor: EUpravo ]

14. 05. 2024. 21:19 17

Granica se stalno pomera - u penziju sa 70 godina?

Kako godine prolaze, čini se da penzija nikad neće stići, pogotovo kada se uzme u obzir da se starosna granica stalno pomera.

Zbog toga se širom Evrope često održavaju protesti, pogotovo u Francuskoj gde je predloženo da se do 2030. starosni uslov za odlazak u penziju sa 62 pomeri na 64 godine. Takođe, puna penzija se u 64. može primiti posle 43 godine staža, a ukoliko to nije slučaj, zaposleni će morati da čekaju dok ne napune 67 godina.

Nove mere bi trebalo da počnu sa primenom do 2027, a tamošnje vlasti smatraju da je reforma neophodna kako bi francuski penzioni sistem bio održiv dok populacija stari. Do 2060. se očekuje da će se odlaziti u penziju sa 66 godina.

Ipak, to nije tako samo u Francuskoj. U EU se očekuje da starosna granica za odlazak u penziju bude 66,1 godina za muškarce i 65,9 godina za žene do 2060.

Sa koliko godina se odlazi u penziju u Evropi?

Pravila variraju od zemlje do zemlje u zavisnosti od penzionog sistema. Izveštaji "Pensions at a Glance" i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj analizirali su godine odlaženja u penziju onih koji su počeli da rade sa 22 godine.

U pojedinim slučajevima, izveštaj ne pominje pol radnika što znači da je u tim zemljama odlazak u penziju isti za muškarce i žene što se starosti tiče. Trenutni uslovi su podeljeni na dva tipa: prevremeni i standardni. Muškarci odlaze u prevremenu penziju sa 59 godina koliko je u Litvaniji ili sa 63,6 što je slučaj u Nemačkoj. Kod žena starosni uslov za odlazak u prevremenu penziju varira od 58 u Litvaniji do 63,7 u Nemačkoj.

Za sada, u Francuskoj se u penziju odlazi sa 62 godine, a to je brojka sa kojom najčešće počinje prevremena penzija u većini zemalja Evrope, uključujući švedsku, Portugal, Norvešku, Italiju, Grčku i Austriju.

Kada je reč o "pravoj penziji", muškarci uglavnom mogu da se penzionišu u 60. godini (Turska) ili čak u 67. kakvo je pravilo u Norveškoj i Islandu. Žene se u Turskoj penzionišu sa 58 godina, a u Norveškoj 67. Turska takođe planira postepeno povećanje do 2026. godine, kada će se i muškarci i žene penzionisati sa 65.

Kada se u Srbiji ide u penziju?

Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u 2024. godini 63 godine i osam meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi - 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Zakon propisuje pomeranje starosnog uslova za žene sve do 2032. godine, kada će uslovi za oba pola biti izjednačeni - 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Osiguranici oba pola mogu ostvariti pravo na penziju i ukoliko imaju navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju biće potrebno 40 godina staža i 60 godina života.

U tom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati