Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 12. 2020. 11:45 2

"Vučić posle carine, policije, sudova, predao i energetski sistem"

"Patriotska srpska javnost, kojoj je uskraćen pristup medijskom prostoru u Srbiji, već godinama upozorava na pogubnu politiku vlasti u Srbiji oličenu, pre svega, u ličnosti Aleksandra Vučića. Nakon predaje carine, policije, sudova, telekomunikacija, došlo je vreme da se Velikoj Albaniji preda i elektroenergetski sistem Srbije s područja Kosova i Metohije", naveo je Pokret za odbranu Kosova i Metohije.

Saopštenje ovog pokreta prenosimo u celosti:

"Pokret za odbranu Kosova i Metohije je već 4. decembra upozorio da se sprema konačna predaja elektroenergertskog sistema zajedničkom albansko-"kosovskom" sistemu, kao i da će to biti težak udarac srpskoj nacionalnoj politici, srpskoj ekonomiji i opstanku Srba na Kosovu i Metohiji.

Energetski sistem na Kosovu i Metohiji izgradila je Republika Srbija. On se sastoji od dve gigantske elektrane: Kosovo A i Kosovo B, uz nekolicinu manjih (Gazivode, Trepča), od dva ogromna površinska kopa uglja ("Dobro Selo" i "Belaćevac"), od hidroakumulacije "Gazivode" koja snabdeva vodom te sisteme, i mnogobrojnih firmi za opsluživanje energetskog sistema. Sistem za prenos električne energije takođe je izgradila Srbija, koja još uvek međunarodnim kreditorima isplaćuje dugove kojima se zadužila radi njegove izgradnje.

Oko 20.000 Srba koji su radili do 1999. u tom sistemu, proterani su sa svojim porodicama, a njih Srbija, razumljivo, i dalje plaća. Energetski sistem su vlasti "Kosova" privatizovale po tzv. Ahtisarijevom planu, kršeći time elementarne imovinskopravne norme.

No, to ne bi bilo moguće da vlasti Srbije to bogatstvo i državnu imovinu nisu svesno predale albanskom energetskom sistemu, terajući građane da taj njihov kolosalni avanturizam još i plaćaju. Teško je zamisliti gori scenario, ali znajući ko vrši vlast u Beogradu, očekujemo još pogubnije poteze. Ovo se naročito može očekivati u tzv. statusnim pregovorima.

Najveći problem je u tome što ovde nije reč samo o okupaciji, nego i o izdaji. Ona je u konkretnom slučaju vršena skrivenim koracima, da se ne bi primetio obim narodnog i državnog gubitka. Danas gubitak elektroprivrede u Pokrajini deluje kao svršena činjenica. Ali do toga je došlo smišljenom politikom postepenog predavanja, što u slučaju Elektroprivrede traje od sporazuma iz 2015. godine.

Ako je za nauk, slučaj predaje elektronergetskog sistema albanskim rukama modelski je isti kao tekuća priprema za potpisivanje sporazuma o priznavanju nezavisnosti "Kosova". Korak po korak, tiho i kradimice, obaviti ovaj poslednji čin. Svi smo pred zadatkom da ga sprečimo", zaključuje se u saopštenju Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, koje su potpisali Mitra Reljić, Slobodan Samardžić, Bogoljub Šijaković, Miloš Ković i Časlav Koprivica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati