Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

19. 02. 2020. 08:22 0

HITNO U BOLNICI Tinejdžerka četiri noći igrala igrice

Za vikend u beogradsku hitnu pomoć primljena je tinejdžerka, sa simptomima "TV epilepsije", nakon što četiri noći nije spavala, već ih je provodila uz igrice i filmove na mobilnom telefonom.

- Za vikend je jedna devojčica od 17 i po godina danju spavala, a noću je sa drugaricom igrala igrice i gledala filmove na mobilnom telefonu. Posle četiri dana to je rezultiralo konvulzivnim napadom - rekla je za RTS doktorka Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći.

To, prema njenim rečima, i dalje ne znači epilepsiju, ali mora da se sprovede detaljna dijagnostika.

- Ono što jeste činjenica da danas postoje termini TV epilepsija, napadi prouzrokovani video-igricama - rekla je doktorka i pozvala roditelje da obrate pažnju na to koliko im deca provode vremena na kompjuterima i telefonima.

Društvene mreže, kompjuterske igre ili nedostatak volje – samo su neki od razloga što su mladi fizički neaktivni. Ovakav način života, osim do gojaznosti, dijabetesa ili poremećaja sna, tinejdžere vodi i u depresiju, pokazuju najnovija istraživanja.

Naime, vežbanje podiže nivo neurotransmitera kao što je glutamat, a čiji nedostatak često dovodi do neraspoloženja, pa i težih poremećaja u ponašanju, naročito kod mladih. Studija je pokazala i da je, na primer, svakih 60 minuta dodatne neaktivnosti dnevno tinejdžere približavalo depresiji za novih 11 procenata.

Za smanjenje ovog rizika nije nužna intenzivna fizička aktivnost već je dovoljna i povremena rekreacija, umesto kontinuirane pasivne posvećenosti mobilnim telefonima i kompujerskim igrama, naglašavaju stručnjaci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati