"Srbiji i Kosovu će biti teže ako odugovlače" | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

M. Živković

12. 02. 2020. 21:19 0

"Srbiji i Kosovu će biti teže ako odugovlače"

Osim što je novopečeni premijer Kosova Aljbin Kurti najavio obavezno služenje vojnog roka, kao i tužbu protiv Srbije za genocid, istakao je, takođe. da će umesto taksi na robu iz Srbije uvesti princip reciprociteta. O tom principu, kao i o budućim odnosima Beograda i Prištine za "Direktno" govorio je politikolog Vladimir Goati.

Kurti u ekspozeu nije detaljnije objasnio kako će princip reciprociteta izgledati i šta pod tim podrazumeva, ali je jednom prilikom pre nego što je postao premijer, politiku reciprociteta u bilateralnim odnosima, objasnio time da Srbija neće moći da otprema robu na Kosovo, ne zbog taksi, nego zato što ne priznaje potvrde "Republike Kosovo". Naveo je pritom da će taj stav EU i SAD razumeti bolje nego takse koje je uveo Haradinaj.

Politikolog Vladimir Goati istakao je da reciprocitet po svojoj definiciji nije sporan i da bi svakako bilo bolje rešenje od taksi.

- Princip reciprociteta načelno znači: "Ono što vi nama omogućite, to ćemo mi vama i ništa više od toga". To je princip neke vrste jednakosti. U ovom slučaju, druge zemlje će u robnoj razmeni na Kosovu imati određena prava i prednosti, u onoj meri kolika prava i prednosti ima kosovska roba ili ekonomija u drugim zemljama. Takse su nešto sasvim drugo. To je jednostrana odluka protiv druge strane koja nije zaslužena i u tom slučaju nema reciprociteta, odnosno odgovarajućeg pokrića na drugoj strani. Takse i reciprocitet su u potpuno suprotnom odnosu - rekao je Goati za "Direktno".

Princip recipreociteta bi najpre ukinuo takse, a to prema mišljenju našeg sagovornika znači da bi roba iz Srbije i iz BiH išle bez dodatnih taksi kao i ranije kada nije bilo smetnji da roba sa Kosova prođe u Srbiju i obrnuto. Prema njegovom mišljenju Srbija i Kosovo bi trebalo da uspostave kompromisne odnose, ali najveći je problem, smatra Goati, to što nijedna strana nije pokazala interesovanje za kompromisom, niti će se to može očekivati  u bliskoj budućnosti.

- Što više Kosovo i Srbija budu odugovlačili sa normalizacijom odnosa, to će biti gore i za jedne i za druge - ističe naš sagovornik.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Muzičke stolice

Zoran Živković [21.09.2020.]


Video dana

Odbrana od somalijskih pirata

Anketa

Šta je za vas Goran Vesić?

Rezultati