Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

24. 01. 2020. 17:02 0

"Amfilohije se stavio na čelo opozicije"

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da se mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije "nažalost stavio na čelo anticrnogorske opozicije".

- Amfilohije se dogovarao s delom opozicije o litijama dvaput nedeljno u većini crnogorskih gradova u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti - rekao je premijer i ukazao da je "to rezultiralo sinoćnjim protestom i litijom gde samo za Crnogorce nije bilo mesta".

Marković koji je i potpredsednik Demokratske partije socijalista (DPS), na proširenoj sednici Opštinskog odbora DPS-a u Pljevljima je rekao i da je "siguran da će građanska i demokratska Crna Gora i ovog puta odbaciti takav folklor i destrukciju".

Litije, po njegovim rečima, nisu verske, nego političke, i usmerene su na promenu vlasti i ugrožavanje suvereniteta Crne Gore, navodi se u saopštenju.

- Propaganda da će Crna Gora biti srpska, uz vulgarno plakatiranje i farbanje po našim gradovima, neće pokolebati Crnu Goru da Vlada i institucije zaštite Ustav i primenom zakona sačuvaju državne i nacionalne interese - rekao je Marković.

Mitropolit Amfilohije izjavio je podgoričkom listu "Vijesti" da je premijer Marković "imao istorijsku priliku" da pri donošenju Zakona o slobodi veroispovesti "iskorači iz partijske senke", ali da je "očigledno da potpredsednik ima predsednika koji radi nešto što nijedan normalan političar u Evropi ne radi".

Amfilohije tvrdi da nikad nije podržao predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, niti da u njemu i njegovoj politici vidi nešto što bi bilo interes za crkvu, a ni za državu.

- Ni na kraj pameti mi nije bilo da će takav čovek stati na vrh jedne politike koja je po tiraniji i jednoumlju izgleda gora od Miloševićeve - rekao je Amfilohije.

On je istakao da ne smatra da se u Srbiji vodi kampanja protiv njega, već da vladike SPC polemišu, a i "među svetima ima poneka gorka reč", dok je komunikacija patrijarha Irineja i predsednika Srbije Aleksandra Vučića "dobra i skladna" i "na dobro države Srbije".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati