Izbori 2024

D. Ljutić

28. 12. 2023. 11:40 76

IZBORNE KRAĐE, PREBIJANJA GRAĐANA... Zašto ćuti Srpska pravoslavna crkva?

Običan čovek, kao izgubljena ovca pomisli kako mudre reči ne izgovaraju pojedine vladike, nego najviši članovi SNS-a. Jedinstvo je vazda bilo ideal svih totalitarnih sistema, u tome nema mesta za ravnopravnost svih građana, niti poštovanja njihovih individualnih prava i sloboda. Jednostavno nema novca za sve, već samo za najpreče potrebe a u crkvi je takvih puno. Kao da se ni tu nije radilo ništa prethodnih deset i više godina. Patrijarh i episkopi zdušno podupiru Vučićev autokratski režim, a ni Vučić im ne ostaje dužan, ta podrška ima svoju cenu. Zvuk tišine. Ne molitve.

U poslednje vreme patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i njegov vladičanski kor učestalo održavaju sastanke sa glavarima vaskolikog srpstva, i to na najvišem nivou. Uglavnom tada do običnog sveta dopiru reči uzajamne podrške. Ostalo je tiha metanija, kako valja i trebuje.

Prosto je neverovatno sa kakvom lakoćom crkveni velikodostojnici pokazuju elemente totalitarnog načina mišljenja. U društvu zaista treba da postoji konsenzus oko nekih elementarnih normi, dok sve drugo treba prepustiti ličnim, slobodnim izborima svakog pojedinca, kako je u Ustavu i zakonima i zapisano.Kakvu tačno podršku od predsednika traže duhovnici nije baš poznato vaskolikom srpskom narodu, ali je jasno da se obraćaju čoveku, koji je u svojim rukama skoncentrisao svu političku moć u Srbiji, te da traže privilegije za svoju organizaciju. Više moći, više uticaja na društvo, to je ono što zanima naše duhovnike, zato i traže pomoć od onog ko raspolaže silom, ali važno je da sve ide u dobrom pravcu i bez mnogo zapitkivanja.

Država je samo od 2017. za podizanje Hrama na Vračaru uplatila crkvi oko 68 miliona evra naših para. Kad je u pitanju crkva, svetovni vladari se rukovode geslom: Ima se, može se.Savindan 1997. jedan je od najključnijih datuma protesta, jer je na čelo kolone demonstranata stala i Srpska pravoslavna crkva, zajedno sa patrijarhom Pavlom. Tada je organizovana najveća litija ikada viđena u Beogradu, a završena je i akcija demonstranata "Kordonom na kordon", odnosno policija se povukla iz Kolarčeve ulice posle 178 sati stajanja.

Velika Svetosavska litija koju je predvodio upokojeni patrijarh Pavle procenjuje se da se više od 300.000 građana Srbije (neki izvori tvrde da je bilo pola miliona) okupilo na litiji u Beogradu, kojoj su prethodili ogromni protesti protiv vlasti Slobodana Miloševića i izborne prevare.Svetosavska litija bila je uvod u još veći protest, koji se desio 3 dana kasnije, kada je oko 700.000 ljudi izašlo na ulice. Crkva je stala uz svoj narod, a patrijarh je sve pozvao na miran i dostojanstven protest, jasno se stavivši uz građane.

Danas malo ko veruje da bi aktuelni patrijarh izašao i stao na čelo kolone demonstranata, delom zbog gore navedenog, a građani Srbije se i danas nalaze u gotovo identičnoj situaciji, ako ne i goroj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 76

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati