Ostali sportovi

[ Izvor: Mediji ]

26. 07. 2024. 16:18 0

Kako će izgledati ceremonija otvaranja OI

Francuska ne odustaje od svoje "ekstravagantne" ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u srcu Pariza, uprkos napadima koji su se dogodili na železnici noć pre otvaranja, piše Rojters. Ceremonija na otvorenom, i to u centru grada, je takav poduhvat, da ga je nekadašnji direktor policije Pariza ocenio kao - kompletno ludilo.

Sa 10.000 sportista koji će paradirati srcem Pariza, ovogodišnja ceremonija otvaranja Olimpijskih igara obećava da bude spektakl "par ekselans", piše BBC. Po prvi put u modernoj istoriji, Olimpijske igre neće biti otvorene na nekom stadionu, već u centru grada.

Nacionalne reprezentacije će prodefilovati na brodovima niz reku Senu, a očekuje se da će otvaranje na velikim ekranima pratiti oko 300 hiljada posetilaca. Flotila koja će ploviti Senom rutom od oko šest kilometara, prevešće više od 10.000 sportista.

Organizatori se nadaju da će defile moći slobodno da se posmatra sa obala i u gradu, uprkos velikim bezbednosnim rizicima.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je ranije ove godine priznao da postoje planovi B i C u slučaju da pred planirano otvaranje iskrsnu nepremostive prepreke.

Međutim, i pored svih bezbednosnih izazova, trenutno najveća pretnja spektakularno zamišljenoj ceremoniji je - kiša. Rojters je u petak objavio vremensku prognozu za Pariz, koja predviđa jake pljuskove baš u vreme ceremonije, a meteorolozi su vremenske prilike nazvali "katastrofom".

Parada na vodi uz zalazak sunca

Očekuje se da oko 300.000 ljudi pozdravi sportiste sa obala Sene, dok brodovi budu prolazili rekom pored najvećih pariskih znamenitosti, među kojima su katedrala Notr Dam, Ajfelova kula i na kraju Trokadero.

Planirano je da se parada završi u suton na zapadu Pariza, što je prizor koji bi trebalo celom svetu da dočara sliku o gradu koji slovi za "grad svetlosti".

Predsednik Olimpijskih igara Toni Estange je obećao da će tajming učiniti šou "uzvišenijim, sa istinskom poetskom dimenzijom", prenosi BBC.

Kamere na svakom brodu

Oragnizatori su obećali da će na svakom brodu biti postavljene kamere, kako bi publika širom sveta izbliza mogla da vidi svoje reprezentativce.

Međutim, još nije poznato kako će se ovo izvesti u praksi, obzirom na različite veličine delegacija. SAD tako šalju 600 sportista, dok će neke nacije predstavljati po samo jedan olimpijac. U paradi će učestvovati desetine plovila, a fokus će biti na sportistima koji nose nacionalne zastave.

Igrači na mostovima

Ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara uveličaće oko 3.000 izvođača, uključujući muzičare i oko 400 plesača koji će izvoditi svoje tačke na mostovima iznad Sene.

Poznata imena iz sveta šou-biznisa koja će nastupiti tokom večeri za sada se drže u strogoj tajnosti.

Proteklih dana u Parizu su primećene Selin Dion i Lejdi Gaga, pa se nagađa da bi one mogle da budu među izvođačima.
U tajnosti se drži i ko će zapaliti olimpijski plamen i tako zvanično otvoriti Olimpijske igre.

Od lude ideje do realnosti

Direktor policije Pariza Didijer Lalemon, u vreme kada se odlučivalo o organizaciji Igara, bio je odlučno protiv ceremonije na otvorenom kako ju je zamislilo francusko rukovodstvo.

Kada su mu izneli plan 2021. godine, Lalemon je rekao da je to "ludilo", imajući na umu ogromne logističke i bezbednosne izazove u gradu koji i dalje nosi traume od terorističkih napada iz 2015. godine.

- Na početku je to izgledalo kao luda i ne previše ozbiljna ideja. Ali, odlučili smo da je pravi trenutak da ovu ludu ideju pretvorimo u realnost - rekao je francuski predsednik u ponedeljak novinarima okupljenim u Jelisejskoj palati.

Ideja o ceremoniji na otvorenom stigla je iz Buenos Airesa, gde je direktor Igara Toni Estange 2018. godine video otvaranje Olimpijskih igara mladih na ulicama brazilskog grada. Da tako nešto osmisli i organizuje i u Parizu zadužio je Tijerija Rebula, nekadašnjeg šefa marketinga Er Fransa. Rebulu je na pamet pala Sena 2019. godine kada je šetao pored reke.

Iako su policija i njeni sindikati bili protiv ovakve organizacije, Makron je odmah prihvatio ideju i pritisnuo skeptične zvaničnike policije i bezbednosnih službi da omoguće organizaciju.

- Ne želim da znam šta mislite o tome, želim da znam kako to možemo da uradimo - preneo je Makronove reči izvor blizak francuskom predsedniku, a preneo je Rojters.

Makron je ideju obznanio svetu 2021. godine, stavljajući sve pred svršen čin. Tome su se protivili ne samo u Francuskoj, već i mnoge strane delegacije, a neke su zapretile da će otkazati svoje učešće na Igrama.

Iz Francuske su stizala uveravanja da će policija "prevrnuti svaki kamen" da bi otvaranje proteklo bezbedno, a sada je već poznato da će ceremoniju u Parizu obezbeđivati 45.000 policajaca, što je tri puta više nego za Dan bastilje u celom regionu Pariza.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati