Košarka

[ Izvor: Kurir.rs ]

19. 10. 2024. 14:01 0

Američki sudija tvrdi: Zvezda je oštećena protiv Barselone!

Crvena zvezda je oštećena na meču protiv Barselone i trebalo je odmah da uloži žalbu na odluku sudija! Tako kaže bivši arbitar Tod Vornik koji je analizirao pravila Evrolige i utvrdio da su sudije uradile nešto što nije dozvoljeno po propisima Evrolige.

Sve se dogodilo u završnici poslednje četvrtine i tu se dogodilo kršenje pravila.

- Dve stvari u pravilniku Evrolige timovi moraju da rayumeju perfektno. Jedna je sistem gledanja snimka (instant replay sistem), a druga je procedura ulaganja protesta. Da je Zvezda to uradila, danas možda ne bismo pričali o pobedi Barselone - naveo je sudija Vornik u svom obrazloženju na portalu "BasketNews" gde radi kao stručni konsultant.

Zatim je objasnio na šta je tačno mislio i pojasnio je da se radilo o situaciji na 30 sekundi pre kraja poslednje četvrtine kada je Zvezda vodila sa 82:81 i kada je Bolomboj uhvatio skok u odbrani.

- Prilikom doskoka je udaren u lice od strane Džabarija Parkera (zašto nije suđen faul?). To je omogućilo Janu Veselom da uhvati loptu na 26 sekundi pre isteka četvrtine, odnosno na 20 sekundi za istek napada. Bolomboj je osvojio 'mrtvu loptu', a onda je ostalo 25,4 sekunde, nije bio novi napad, dakle nije Zvezda imala osam sekundi za prenos lopte nego samo četiri i tada je Jago dos Santos pogrešio i nije preneo loptu na vreme.

Podseća sudija da je tada Đoan Penaroja dobio tehničku jer je žustro protestovao, video je da Jago nije preneo loptu za osam sekudni. Glavni sudija Lotermozer tada je okupio sudijski tim i gledali su snimak. "Oni su tada pokrenuli gledanje snimka zbog vremena koje je preostalo i to je prema pravilniku ilegalno. Posle gledanja snimka ustanovili su da lopta nije preneta za osam sekundi sat je resetovan na 20,4 sekunde, ostala je na snazi tehnička, posed je pripao Barseloni i Panter je pogodio trojku za vođstvo (84:82)."

Zvezda je morala da se žali!

Ono što američki sudija ističe jeste da po pravilniku Evrolige, to nije smelo da se gleda.

- Problem je što taj prenos lopte od osam sekundi ne može da se gleda ni po FIBA ni po Evroliginim pravilima osim na kraju četvrtine ili produžetka, odnosno uz zvuk sirene. Sve to što se dogodilo bilo je blizu kraja četvrtine, ali ne na kraju četvrtine kao što se izričito navodi u pravilima. To je trenutak u kom je Zvezda trebalo da protestuje i da bude svesnija da to pravilo ne postoji i da sudije ne mogu da gledaju tu situaciju niti da resetuju sat zbog toga. Da su sudije nastavile i tada da gledaju snimak i insistirale na tome, onda je Zvezda trebalo da uloži zvaničnu žalbu. Trener Zvezde je trebalo odmah da potpiše tu žalbu za zapisničkim stolom.

Krivicu je svalio na nekadašnje kolege.

-Iz ugla sudije, to je velika greška. Kada imate 'mrtvu loptu' u tom momentu, morate da budete svesni situacije i da komunicirate i sa timovim i da im kažete da imaju samo četiri sekunde za prenos. Velika je šansa da timovi u tom momentu nisu svesni svih tih pravila i procedura i zato Evroliga često odbija te žalbe, jer procedure nisu ispraćene. Imamo i primer kada je doneta odluka na štetu Barselone na 9,4 sekunde pre kraja produžetka kada Panter izbija loptu Gedraitisu, sudije gledaju snimak i kažu 'da nemaju dovoljno dokaza da promene odluku' i posed ostaje za Zvezdu, iako se iz dva ugla kamere vidi da je lopta otišla od igrača Zvezde. Barem su posle toga doneli pravu odluku kada je Veseli faulirao Jaga, da je faul na zemlji, a ne na šutu za tri poena - zaključuje Vornik.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Sitna nezgodacija

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati