Fudbal

[ Izvor: sportal.rs ]

17. 10. 2024. 20:18 0

Crni dani nekadašnjeg prvoligaša: Na prodaju i stadion!

Ovo je kratka priča o posrnulom džinu. Veliki klub i u evropskim okvirima, mogao bi da proglasi bankrot i sklizne u ko zna koju regionalnu ligu. Nekada ponos Nemačke, danas drugoligaš na staklenim nogama.

Reč je o Šalkeu. Iznad Gelzenkirhena ne vidi se sunce. Čak i stadion, koji je svedočio stotinama velikih utakmica, odlazi na doboš...

Znate li koji je duel istinski derbi Bundeslige. Klasik? Na prvu, siguran sam da će većina reći Bajern - Borusija Dortmund, iliti Der Klasiker. Pa ipak, ako pitate Nemca rođenog do 80-ih godina 20. veka, to nije tačno. Kao što je u Srbiji derbi između Crvene zvezde i Partizana utakmica svih utakmica, tako je u Nemačkoj Šalke - Bajern.

Tačnije, bila je. Gigant iz Gelzenkirhena ispao je drugu ligu, pre tri godine, što je samo po sebi sramno. Ni tu nije kraj agoniji Šalkea, s obzirom na to da se nalazi na 13. mestu Cvajte i u zoni je ispadanja. Loše poslovanje, raznorazni promašaji na terenu, kao i van njega, doveli su do toga da su "plavi kraljevi" u ogromnim finansijskim problemima. Do guše, tačnije do nosa.

Čak 170.000.000 evra minus je Šalkea. Situacija je gotovo bezizlazna, pa je menadžment kluba odlučio da se opredeli za devizu "daj šta daš". Tako je sinula i ideja o prodaji stadiona. Tačnije, deonice Veltins Arene ponuđene su navijačima!

Službenim saopštenjem najavljen je početak prodaje deonica stadiona. Cena po jednoj deonici trebalo bi da bude - 750 evra. Predsednik Šalkea Matijas Tilman poručio je da će udruženje navijača kupiti deonice stadiona, a da će njime i dalje rukovoditi klub. Na taj način otplatila bi se dugovanja.

Sledećeg meseca ovaj projekat bi trebalo da zaživi. I nadaju se da će spasti legendarni klub.

Pa ipak, ta ideja nije naišla na odobravanje dela javnosti i medija. Ugledni "Bild" je bio najrigorozniji, pa je nameru uprave Šalkea oko prodaje stadiona navijačima nazvao - početkom prosjačkog pohoda.

Podsetimo, Šalke je petostruki šampion Nemačke. Utakmice sa Bajernom, 60-ih, 70-ih, 80-ih i 90-ih, bile su najveći praznik fudbala u Nemačkoj. Zatim se sredinom poslednje decenije prošlog veka, posle 30 godina lutanja, u punom sjaju pojavila Borusija iz Dortmunda, koja je preuzela primat u derbiju, koji je ubrzo od strane Nemaca nazvan Der Klasiker...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Odličan kostim

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati