Fudbal

[ Izvor: Mediji ]

14. 08. 2024. 21:53 2

Kako je Florentino Perez ugasio Kristijana Ronalda

"Nije 100.000.000 nego 1.000.000.000 evra", je bila rečenica koja je razbesnela Portugalca. Umesto o utakmici evropskog Superkupa protiv Atalante, glavna tema u Real Madridu je Vinisijus Žunior.

Neočekivani plan saudijskog Al Ahlija da krene u napad na brazilsku zvezdu je izazvao pažnju u Madridu, ali ne i paniku jer je Real ranije imao iskustva sa sličnim situacijama.

Podsetimo, Al Ahli je spreman da Vinisijusu ponudi petogodišnji ugovor vredan milijardu evra i dobio je pozitivne signale od igrača i njegovih zastupnika. Međutim, dogovor sa Real Madridom će biti mnogo teška, verovatno nemoguća misija.

Ideja Saudijaca da počnu pregovore sa ponudom od 200.000.000 evra nije ni razmatrana u kancelarijama Kraljevskog kluba. Vinisijus nije na prodaju, osim ako neko ne pokaže nameru da plati otkupnu klauzulu. A onda iznosi faraonskih milijardu evra i deluje nerealno za svet fudbala. Podsetimo, najveći transfer u istoriji fudbala je Nejmarov prelazak iz Barselone u PSŽ za 222.000.000 evra i niko se još nije ni približio pomenutoj granici.

Istina, navikli su nas Saudijci od prošlog leta da očekujemo neočekivano i da plaćaju nadrealne sume novca ali plan sa Vinisijusom bi ih koštao makar 2.000.000.000 evra što je paprena cena čak i za njih.

U Realu ne paniče i podsećaju na situaciju od pre 12 godina. Tada je glavni lik bio Kristijano Ronaldo, a takođe je arapski novac bio u pozadini cele priče.

U popodnevnim časovima 1. septembra 2012. godine, dan pre kraja prelaznog roka, Kristijano Ronaldo je tražio hitan sastanak sa Florentinom Perezom. Predsednik i njegov najbliži saradnik Hose Anhel Sančes su primili Portugalca i njegovog agenta Žorža Mendeša.

- Predsedniče, moram da vam kažem nešto. Nisam srećan ovde i želim da odem - rekao je Ronaldo na početku sastanka.

- Ako želiš da ideš, donesi mi dovoljno novca da dovedem Mesija - odgovorio je Perez.

- Ako je samo pitanje novca, ne brinite. To neće biti problem. Sutra ću vam dostaviti ponudu kluba vrednu 100.000.000 evra.

- Kristijano, nije 100.000.000 nego 1.000.000.000 evra u pitanju - bila je Perezova rečenica koja je razbesnela Ronalda i okončala kratak sastanak.

Portugalac je tih dana bio revoltiran i ljut na Real jer je smatrao da klub sne radi dovoljno na njegovoj javnoj promociji. Samo tri dana ranije je završio kao treći u izboru za UEFA nagradu Best iza Andresa Inijeste i Lea Mesija. Smatrao je da Barselona jače podržava i “gura” svoje igrače. Zato mu je zov iz Pariza bio još primamljiciji. Godinu dana ranije su PSŽ kupili bogati Katarci i na čelo klub postavili svog čoveka Nasera Al Kelaifija. Upravo je on preko Mendeša stupio u kontakt sa Ronaldom i obećao mu kule i gradove u Parizu.

Međutim, Florentino Perez je baš zbog ovakvih situacija već imao praksu da igrače blindira ogromnim otkupnim klauzulama ili ‘anti-šeik kaluzulama”’ kako su ih tada prozvali u strahu od Mančester Sitija i Pari Sen Žermena.

Prelazni rok je istekao, Ronaldo je ostao u Madridu i već sutradan nakon meča protiv Granade u kojem je dao dva gola se javno požalio i uzdrmao fudbalsku planetu.

- Tužan sam iz profesionalnih razloga i klub to zna. Nisam srećan i zato ne proslavljam golove. Ljudi u klubu znaju o čemu je reč - rekao je tada Kristijano.

Ipak, vremenom se sve smirilo, a Ronaldo je u septembru 2013. potpisao novi ugovor sa Realom uz povišicu sa 10.000.000 na 17.000.000 evra neto po sezoni. Ostao je i odigrao najbolje godine karijere. U tih šest sezona je osvojio četiri Zlatne lopte, četiri Lige šampiona, brojne druge trofeje i postavio mnoge rekorde pre nego što je otišao u Juventus. Takođe nezadovoljan tretmanom u klubu. Ali tada je već imao 33 godine, bio je i u silaznoj putanji karijere i Florentino Perez nije insistirao na otkupnoj klauzuli. Prihvatio je ponudu od 112.000.000 evra.

Ronaldov primer je i pokazna vežba Vinisijusu šta ga čeka ako odluči da insistira na transferu u Al Ahli. Realove ‘anti-šeik’ klauzule i postoje zbog ovakvih stvari. Ako Saudijci zaista naprave ludost i plate 1.000.000.000 evra, onda tu Real ne može više ništa da učini. Ali, teško da će plakati za Vinijem u slučaju da mu na račun legne milijarda. Niko ne vredi te pare.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati