Politika

[ Izvor: Blic ]

20. 08. 2024. 07:10 10

Vučević najavio rekstrukciju Vlade

Vlada Srbije je pre nepune dve nedelje obeležila 100 dana rada, a već se priča o njenoj rekonstrukciji za šest ili 12 meseci. Premijer Miloš Vučević rekao je da su promene u vladi izvesne kako bi ministri imali "osećaj odgovornosti da nisu zacementirani u nekom ministarstvu". Analitičari ocenjuju da najava rekonstrukcije vlade nije iznenađenje jer to prati vlast SNS-a svih 12 godina pošto su "naprednjaci uvek u potrazi za novim legitimitetom".

Temu rekonstrukcije vlade prvi je pokrenuo Vučević i to još uoči obeležavanja 100 dana rada njegovog kabineta. Kako je rekao, o tome je razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i da će videti još "koje će to prolazno vreme biti" kada će "izaći sa predlogom moguće rekonstrukcije vlade".

- Mislim da je to neophodno. Kada biste rekli da su svi nepromenljivi naredne tri ili četiri godine, mislim da to ne bi doprinelo boljim rezultatima. Ne govorim da će rekonstrukcija biti sada, ali da li će biti za šest meseci ili 12 meseci. Mislim da u jednom trenutku moramo praviti neke prolazne ocene. Da budem potpuno precizan, rekonstrukcija Vlade je izvesna, ali nije vremenski određena - poručio je Vučević.

"Dogovor sa Vučićem je da vlada ne bude uravnilovka"

Kako je kazao, dogovor sa Vučićem je bio da vlada "ne bude jedna uravnilovka, neka garancija za tri-četiri godine spokojstva i mira".

- Mislim da svi moraju da imaju jedan osećaj odgovornosti. A osećaj odgovornosti pre svega znači da niste tu zacementirani u nekom ministarstvu ili u Vladi. Nego da imamo neka prolazna vremena na 100, 400, 800, 1.200 ili 1.500 metara, kao u sportu. Gledamo ko kako trči i ko je šta uradio. Počevši prvo od mene, naravno, da ne bude bilo kakve zabune. Najodgovorniji je predsednik Vlade prema Narodnoj skupštini, predsedniku i pre svega prema građanima Srbije - naveo je Vučević.

Premijer je dodao da je "medijski angažman ministara bitan, ali nije presudan".

- Vidim ministre koji rade veoma dobro, ali nisu medijski prisutni. Vidim ministre koji su posvećeni i rade, svaki dan su na poslu. Ali možda nemaju osećaj sigurnosti ili nisu dovoljno upoznati sa alatima komunikacije, ali to ne znači da nisu dobri ministri - rekao je Vučević.

Promene u gotovo svakoj vladi od 2012. godine

Od kako je SNS došao na vlast 2012. godine zabeležene su dve rekonstrukcije vlade (2013. i 2017. godine) s tim što je gotovo svaku do Vučevićeve pratila promena barem jednog ministra.

Zbog toga Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, ističe za "Blic" da najave Vučevića o rekonstrukciji vlade "nisu iznenađenje".

- To je relativno uobičajena praksa od kako je SNS 2012. godine došao na vlast. SNS je ili putem vanrednih izbora ili putem rekonstrukcije vlade izlazio iz krize, tražio novi legitimitet i sprečavao da se ministri u političkom smislu previše opuste - objašnjava Klačar.

"SNS je stalno u potrazi za novim legitimitetom"

Klačar smatra da je nezahvalno licitirati kada bi moglo da dođe do rekonstrukcije vlade.

- Mislim da ni u SNS-u trenutno ne znaju ni kada će doći do rekonstrukcije ni ko bi od ministara eventualno mogao da bude obuhvaćen tom rekonstrukcijom. Nedavno je Darko Glišić, predsednik izvršnog odbora SNS-a, ostavio mogućnost da se održe vanredni izbori. Na taj način u SNS-u ne žele da isključe nijednu opciju i suze svoj manevarski prostor - navodi Klačar.

Izvršni direktor CESID-a dodaje da je "SNS od kada je došao na vlast stalno u potrazi za novim legitimitetom".

- SNS premešta karte u vladi, izaziva tenzije i traži novu energiju i legitimitet jer je svestan da se "ne sme stajati u mestu" i da je svako "stajanje u mestu" nazadovanje - zaključuje Klačar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati