Politika

Direktno.rs

21. 03. 2024. 14:41 3

"Tri dana tiranije poslanika vlasti u Skupštini"

"Tri dana konstitutivne sednice su EXPO gaženja volje naroda i parlamentarizma i jasan znak i Srbiji i svetu, da SNS nema ni najmanju nameru da demokratiju vrati u Srbiju. Tri dana tiranije većine u kojoj poslanici vlasti brutalno vređaju opoziciju, nazivajući je bednicima, i huškaju društvo na građanski rat, a poslanici opozicije bez prava na odbranu", naveo je Peđa Mitrović, narodni poslanik i generalni sekretar Stranke slobode i pravde, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Za prava opozicije koja predstavlja građane Srbije u parlamentu, opozicija će se izboriti, ali javnost mora da zna da su se u ova tri dana desile tri proceduralne brutalnosti. Naizgled dosadne, ali to su suštinski tri opasna parlamentarna presedana koja su predvorje ukidanja suštine Parlamenta.

Prvo, predsedavajući Stojan Radenović je sazvao nastavak konstitutivne sednice za drugu tačku dnevnog reda, izbor predsednika NSRS, ali ne i za ostale tačke dnevnog reda. Nakon završetka druge tačke i izbora Ane Brnabić za predsednicu NSRS u sistemu e-parlamenta podnet je Predlog za izbor potpredsednika NSRS, čime su se formalno ispunili uslovi da krene tačka 3. Međutim, u sistemu se pojavio u 17.53, a na e-parlamentu stoji da je poslat u 17.31. Ovo nije prvi put da SNS manipuliše elektronskim sistemom Parlamenta. Isto se desilo kada je predsednik Republike u televizijskom prenosu objavio da je sednica Skupštine odložena za 7 dana, a ta odluka se u sistemu e-parlamenta pojavila tek sutradan ujutru, ali antidatirana, što je čisto krivično delo.

Drugo, narodnim poslanicima ni elektronski preko sistema e-parlamenta ni fizički (ni u poslaničke klubove ni u salu ) nisu dostavljeni Predlozi odluka o izboru stalnih radnih tela, međunarodnih delegacija i izboru generalnog sekretara i pomoćnika, te poslanici koji su pristupili glasanju po tačkama 4., 5. i 6. formalno nisu ni znali za šta glasaju. Predlog odluke je dostavljen tek nakon što je glasanje završeno, što je presedan i neviđeni skandal u parlamentarnoj praksi. Zamislite da se zakoni izglasavaju, a da poslanici nisu ni upoznati sa njihovim sadržajem.

I, treće, Ana Brnabić je otvorila pretres tačke 3 i odmah nakon zaključila da nema zainteresovanih za raspravu, što nije bilo tačno. Nakon što je otvorila pretres, Aleksandar Jovanović Ćuta je sa spiskom govornika krenuo ka stolu predsedavajućeg, kako bi se prijavio za reč. Dok je hodao ka njoj, što se vrlo jasno vidi na kamerama RTS-a, ona je zaključila da nema prijavljenih za diskusiju. Nakon što je izbila pobuna među poslanicima opozicije, ona je svoju odluku obrazložila time da poslanici opozicije nisu bili na konsultacijama za potpredsednike i skupštinske odbore, te da na osnovu toga ona logično zaključuje da oni nisu ni zainteresovani za diskusiju.

Skupština nije takmičenje iz formalne logike, već najviši predstavnički dom u kome važe jasna pisana pravila. Svoje doživljaje realnosti i otkucaje duše predsednik parlamenta može da sačuva za sebe, a u plenarnoj sali mora da postupa po slovu zakona i skupštinskog Poslovnika.

Gaženjem po Poslovniku, Srpska napredna stranka, bilo u obliku Stojana Radenovića, bilo u obliku Ane Brnabić, gazi ne po opoziciji, nego po građanima Srbije i njihovoj izbornoj volji. Zato, konstitutivna sednica mora da se poništi. SNS svoje nedemokratske manire može da upražnjava na svojoj partijskoj skupštini, ali ne i u najvišem zakonodavnom telu zemlje", zaključio je Peđa Mitrović, narodni poslanik i generalni sekretar Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati