Politika

[ Izvor: TV Prva ]

13. 03. 2024. 09:44 13

Socijalisti podeljeni oko ulaska u Vučićev pokret

Funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Toma Fila izjavio je da su u toj partiji podeljena mišljenja oko toga da li treba pristupiti Pokretu za narod i državu, čije osnivanje najavljuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer smatraju da treba sačuvati da SPS ostane potpuno nezavisna u tom pokretu.

- Imate podeljena mišljenja. Jedan istaknuti član, nije važno ko, rekao je da ne treba da uđemo. Drugi su govorili da treba oprezno. To sam rekao i ja - i da vidimo šta to nama donosi - kazao je Fila za televiziju Prva i dodao da se razmišlja i o tome kako bi njihovi glasači mogli da reaguju na eventualni ulazak u taj pokret.

Govoreći o novim izborima u Beogradu, ocenio je da analitičari nisu uzimali u obzir da li su izbori zakazani za 2. jun, umesto ranije najavljenog 28. aprila, upravo zbog toga što bi to Vučiću dalo više vremena za formiranje pokreta.

- Taj pokret treba da se formira, da se vidi kako će da izgleda, da se sačuvaju individualnosti stranaka, da li će biti jedna lista, ili ćemo svako za sebe. Možda mu je bilo potrebno više vremena da artikuliše kako će taj pokret izgledati i ko će biti unutra - kazao je Fila.

Programski direktor istraživačko-izdavačkog centra Demostat Zoran Panović, koji je na TV Prva gostovao zajedno sa Filom, ocenio je da je pitanje SPS-a možda i suštinsko pitanje vezano za Pokret za narod i državu, dodajući da se SPS nalazi "u vrlo nezgodnoj poziciji".

- To vam je kao u astronomiji kada imate crnu rupu i gravitacija privlači. Ako pređete horizont događaja, nema nazad. SPS tu mora da bude vrlo senzibilna da ne prođe kao SPAS (stranka Aleksandra Šapića) - kazao je Panović.

To da li se ide na jednoj ili više lista, prema njegovim rečima, otvara pitanje kakav će biti odgovor druge strane.

- Mislim da ćemo mi dobiti možda jednu vrstu iznuđenog dvopartizma. Može da se desi, vrlo lako, da ko ne bude u Vučićevom Pokretu za narod i državu, da po automatizmu bude u Demokratskom narodnom frontu opozicije - dodao je Panović.

Ocenio je da bi Vučić mogao da pokuša da napravi "treći put", ali i dodao da je smanjen broj za pravljenje "pseudo-lista", jer su se mnoge stranke i nestranačke ličnosti već opredelili.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati