Politika

[ Izvor: Mediji ]

27. 09. 2022. 14:07 60

Hil: Video sam Plan konsultacija Srbije i Rusije

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je za FoNet da je video Plan konsultacija koji su potpisali ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, da u njemu nema ničeg posebnog, ali da je Rusija želela to da bi opravdala svoj rat u Ukrajini.

Hil je rekao da nisu znali šta piše u Planu konsultacija koji su potpisali ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije na kraju nedelje zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali su znali da je potpisivanje ugovora sa zemljom kakav je Rusije bilo neobično i da su želeli pojašnjenje.

- Video sam plan, nema mnogo toga u njemu. Pitanje je zašto je Rusija to želela i očigledno da je Rusija želela plan da bi opravdala svoj rat u Ukrajini. Ponašanje Rusije osudili su svi i u SAD, u Indiji, čak ih je i Kina kritikovala, niko ih ne podržava u ovom naporu. Pitanje je zašto bi dobili potvrdu od bilo koga za ono što su uradili svom komšiji - rekao je Hil.

Na pitanje zašto su tražili objašnjenje potpisivanja protokola i da li je to primer koordinisane kampanje pritisaka na Srbiju sa Zapada, Hil je rekao da Srbija nije pod napadom, već da Rusija napada Ukrajinu i da su objašnjenje tražili jer je bilo čudno da je na kraju nedelje u UN Srbija potpisala ugovor sa Rusijom.
Upitan da objasni stav da sada niko ništa ne bi trebalo da potpisuje sa Rusijom, Hil je kazao da ljudi treba da razumeju da nije reč o Srbiji, već o Rusiji i o ponašanju Rusije koja čini ratne zločine u Ukrajini i koja je otišla preko granica prihvatljivog za bilo koga.

- Pitanje je zašto potpisivati nešto s njima sada, Rusija treba da se fokusira na to da izađe iz Ukrajine i moli za oprost od nas ostalih - rekao je Hil.

Na pitanje da li ima prostora za zemlju da ostane neutralna i da li Srbija ima pravo da vodi svoju sopstvenu spoljnu politiku, Hil je istakao da Srbija ima pravo da vodi svoju spoljnu politiku, ali da SAD imaju pravo jasno da kažu šta misle o određenim odlukama i da se u ovom slučaju Rusija ponaša na užasan način i niko ne treba da stoji po strani i kaže da je u redu da jedna zemlja tako nešto radi drugoj.

Upitan za komentar na to što Srbija neće priznati referendume u četiri oblasti u Ukrajini koje kontrolišu ruske snage, Hil je rekao: "Srbija je u pravu, ne treba da prizna te referendume, jer nisu pravilno sprovedeni, to su referendumi pod puškom, uz pretnje bajonetom ljudima"

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 60

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati