Politika

Direktno.rs

07. 09. 2022. 10:55 5

Narodna stranka predlaže rezoluciju: Nema priznanja, ZSO do 31. decembra ili prekid razgovora u Briselu

Narodna stranka sačinila je tekst predloga rezolucije o Kosovu koji bi trebalo da bude upućen Narodnoj Skupštini Srbije. Rezolucijom se zahteva od države da se obaveže da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali i da prekine pregovore pod posredstvom Evropske unije, ukoliko do 31. decembra ne bude formirana Zajednica srpskih opština. U tom slučaju, u skladu sa nacrtom rezolucije, tražilo bi se od Srpske liste da bez odlaganja napusti kosovsku vladu i samostalno formira ZSO.

Narodna stranka dostavila je danas medijima tekst predloga rezolucije o Kosovu, odnosno o „osnovnim principima za dalje političke aktivnosti radi zaštite državnog i nacionalnog interesa na KiM-u“.

U nacrtu se navodi da je KiM „neotuđivi deo Srbije“, ali i da postoji „realna opasnost po suverenitet i teritorijalni integritet Srbije“, koja proističe iz jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Pozivaju se i na Ustav Srbije koji garantuje suverenitet i teritorijalni integritet, ali i na Povelju Ujedinjenih nacija, Završni akt iz Helsinkija i odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a posebno Rezoluciju 1244 SB UN. S tim u vezi traže mirno i sporazumno rešavanje pitanje statusa KiM-a.

Sa druge strane u nacrtu rezolucije se navodi da se Srbija suočava sa „neodgovornim i agresivnim ponašanjem“ Prištine koja, kako navode, odbija da poštuje i sprovede postignute dogovore, ali i „preti“ da ugrozi bezbednost Srba na Kosovu.

U rezoluciji koja se sastoji od 12 tačaka, između ostalog se navodi da Sbija ne priznaje i da nikada neće na bilo koji način priznati nezavisnost Kosova i članstvo u UN.

Navodi se i da bi Vučić trebalo da zatraži od Rusije i Kine da kao stalne članice SB UN vetom blokiraju svaki pokušaj učlanjenja u UN.

Rezolucijom bi se zahtevalo i da Narodna skupština razmatra sve dosadašnje sporazume u sklopu Briselskog dijaloga, ali i podnošenje predloga Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti svega što je potpisano.

U rezoluciji se ujedno navodi da bi najkasnije do 15. oktobra 2022. godine trebalo da se definiše detaljni pregovarački okvir, strategija i ciljevi za dalje razgovore sa Prištinom, ali i da Vlada i predsednik redovno izveštavaju o razvoju događaja, toku razgovora sa Pištinom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati