Politika

Direktno.rs

15. 02. 2022. 19:30 18

Generalni sekretar NATO: Vučić je pravi...

Medijska mašinerija Aleksandra Vučića nastavlja da širi besomučnu kampanju protiv kandidata ujedinjene opozicije za predsednika Srbije, Zdravka Ponoša, pokušavajući da ga diskredituje u očima javnosti kao NATO kandidata. Međutim, najveće iskorake u saradnji sa ovom vojnom alijansom napravio je upravo Aleksandar Vučić, koji je generalnog sekretara NATO, Jensa Stoltenberga, 2015. godine, dočekao sa hlebom i solju, ratifikujući Sporazum o statusu snaga (SOFA) na osnovu kojeg NATO u Srbiji ostvaruje slobodu kretanja i može da koristi kompletnu vojnu infrastrukturu. S druge strane, Stoltenberg je 2017. godine, rekao da je Vučić prava osoba za predsednika.

- Siguran sam da vidimo dobru budućnost u odnosima Srbije i NATO-a. Nemam nikakvih iluzija da, kada je reč i o gospodinu Stoltenbergu i o NATO-u, mi nemamo nikakvih neprijateljstava - izjavio je Vučić prilikom posete Stoltenberga Beogradu u novembru 2015. godine.

Te iste godine, Srbija je sa NATO postigla tri važna sporazuma. U januaru 2015. godine, Srbija i NATO usvajaju Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP), koji predstavlja zajednički usaglašen okvir unutar kojeg država partner izlaže ciljeve svojih reformi, a NATO je podrška u ostvarivanju tih ciljeva.

Dalji razvoj odnosa Srbije i NATO prati ratifikacija Sporazuma o statusu snaga (SOFA) na osnovu čega NATO u Srbiji ostvaruje slobodu kretanja i može da koristi kompletnu vojnu infrastrukturu. 

Srbija i NATO potpisuju ubrzo i Sporazum za podršku i nabavku o saradnji u oblasti logističke podrške. Prema tom sporazumu pripadnici NATO imaju iste privilegije i imunitet koji sleduje diplomatama po Bečkoj konvenciji.

Sve ovo je navelo šefa Kancelarije NATO u Srbiji, Ćezara Marinelija da konstatuje kako odnosi Srbije i NATO nisu nikad bili bolji.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da su odnosi između Srbije i NATO bolji nego što se to čini običnom čoveku. Srbija postaje sve važniji partner NATO. Imamo jako partnerstvo i nastavljamo da radimo zajedno u oblastima u kojima i Srbija i NATO vide vrednost - rekao je Marineli.

Sledeće, 2016. godine, Vučić odlazi u sedište NATO u Briselu, gde se opet susreo sa Stoltenbergom i to u njegovom domu.

- Srbija želi da nastavi saradnju s NATO, jer bez te saradnje nema mira i stabilnosti u regionu, a mir i stabilnost u regionu jesu preduslov za dalji ekonomski rast i napredak Srbije - poručio je tada iz Brisela Aleksandar Vučić.

Do Vučićeve posete NATO i Stoltenbergu došlo je i 2017. godine.

- Zahvalio sam Stoltenbergu i članicama NATO-a na tome što održavaju mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, pre svega jedinicama KFOR-a. Uloga NATO-a u osiguranju sigurnosti i bezbednosti za naš narod, ali i za naše svetinje je od izuzetnog značaja - rekao je Vučić.

Te godine, kada je Vučić pobedio na predsedničkim izborima, čestitku je uputio upravo Stoltenberg istakavši da je Vučić prava osoba za predsednika.

- Ne sumnjam da ćete nastaviti da radite na uspostavljanju još bliže saradnje sa NATO Alijansom na obostranu korist... Funkcija koju ćete preuzeti nosi značajan politički uticaj i moralni autoritet. Vi ste očigledno prava osoba za tu značajnu ulogu u vremenu punom izazova za Srbiju i širi Zapadni Balkan - naveo je u Stoltenberg u čestitki.

Naredne, 2018. godine, Vučić i Stoltenberg su u Mladenovcu otvorili međunarodnu terensku vežbu u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija pod nazivom „Srbija 2018“, koju zajednički organizuju NATO Evroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC) i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

- Srbija dobro sarađuje sa NATO i sarađivaće dobro sa NATO. Mi i hoćemo i želimo i moramo da zbog budućnosti naših građana imamo dobre odnose - istakao je Vučić.

Dakle, iz svega navedenog se jasno vidi ko je, zapravo, NATO kandidat. Sapienti sat ("Pametnom dosta") što bi rekli stari Latini.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati