Politika

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

29. 11. 2021. 19:25 2

Poslanici izabrali nove članove RIK-a

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su nove članove Republičke izborne komisije (RIK).

Predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je da je to dogovoreno kako bi se omogućilo da van standardnog sastava RIK-a u radu te komisije učestvuju i vanparlamentarne stranke.

- Dogovoreno je da se predloži šest članova i šest zamenika iz stranaka koje nisu u parlamentu, bilo da su bojkotovale bilo da nisu prešle cenzus, u zakonu je napisano da ja formalno podnosim taj predlog, a to je u stvari rezultat njihovih predloga i to važi samo za ovu situaciju, za predstojeće izbore i za referendum - rekao je Dačić.

U zvaničnom obrazloženju je navedeno da se pravni osnov za donošenje ove odluke zasniva na Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi u kojem stoji da će prvi naredni republički referendum sprovesti RIK čiji će sastav biti proširen za još šest članova i zamenika članova iz reda stručnjaka za izborno pravo i izborni proces.

Poslanici su glasali za Dačićev predlog da u Republičku izbornu komisiju budu izabrani Vladimir Matić, Srđana Vidović, Biserka Živković, Miloš Tomašević, Željka Radeta i Miroslav Vasić, a u predlogu nije navedeno u ime koje stranke su kandidati predloženi.

Usvojen je i predlog narodnog poslanika Aleksandra Martinovića, koji je za članove RIK-a predložio Nemanju Popovića i Džemila Sijarića, a za zamenike Branibora Jovičića, Enisa Zekovića i Marinu Marković.

Na sednici nije bilo reči o kandidatima niti o njihovim biografijama.

Poslanici će u utorak započeti novu sednicu na kojoj će razmatrati predlog ustavnih amandmana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati