Politika

Direktno.rs

29. 03. 2021. 10:13 3

"Gradonačelnica Niša potvrdila da mediji neće dobijati odgovore"

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski potvrdila je da mediji koji komentarišu odgovore gradskih zvaničnika i funkcionera ubuduće neće dobijati odgovore, piše u saopštenju Narodne stranke Niš.


Saopštenje prenosimo u celosti:

Izvlačenje iz konteksta i manipulisanje informacijama, za koje je gradonačelnica optužila pojedine novinare, kose se sa novinarskom etikom i zakonom. Međutim, nedopustiv je u demokratskom društvu deo izjave u kojem se kaže da “mediji koji komentarišu odgovore” zvaničnika grada ubuduće “neće dobijati odgovore”.

Iako je g-đa Sotirovski do pre nekoliko godina i sama bila novinar, čini se da joj, kao diplomiranom geografu i master turizmologu, ipak nedostaje znanja iz oblasti novinarstva i javnog informisanja, i to upravo onih znanja koja definišu razliku između novinarstva i PR službe.

Uloga novinara nije samo puko prenošenje informacija, već i bavljenje analitičko-istraživačkim, te interpretativnim novinarskim oblicima. U tom smislu, uloga novinara itekako jeste i da komentariše, dovodi u vezu, povlači paralele (sa ranijim izjavama), daje bekgraund informacije, pružajući na taj način javnosti širu sliku o temi kojom se bavi.

O ovome govore i udžbenici za novinarstvo među kojima i poznati udžbenik “Novinarski žanrovi”, profesora beogradskog FPN-a Radomira Životića, kao i udžbenik “Uvod u novinarstvo” profesora Živorada Đorđevića, dugogodišnjeg urednika najznačajnijih pisanih medija u Jugoslaviji.

“Mnogi novinari smatraju da je komentar nasloženiji, najdelikatniji, pa time i najznačajniji vid novinarstva”, navodi profesor Đorđević. “Autor (komentara) se ne zadržava na analizi, već analitički protumačenu pojavu on izlaže i svom kritičkom sudu”, stoji u knjizi.

Slobodni smo da gradonačelnici Niša, i ostalim funkcionerima u gradu, preporučimo ova dva udžbenika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati