Politika

Direktno.rs

07. 10. 2020. 13:10 2

"Pozdravljamo ocene EK, nema uslova za izbore"

Proevropska opozicija u Srbiji okupila se u jednoj koloni i uputila pismo poslanicima Evropskog parlamenta u kome pozdravljaju ocene Evropske komisije o stanju demokratije u Srbiji, a posebno probleme u izbornom procesu, "u kome nema čak ni terena za jednak nastup i političku u takmicu."

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, lider Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac i prvi čovek Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović, u pismu navode da je sada jasno da u Srbiji postoje ozbiljni nedostaci osnovnih političkih kriterijuma za članstvo u EU i da je takav državni kurs neodrživ za državu koja ima evropske aspiracije.

Pismo proevropskih opozicionih stranaka prenosimo u celosti:

"Mi, proevropske stranke opozicije u Srbiji, povezani sa grupama Socijalisti i demokrate i grupom "Obnovimo Evropu" (Renew Europe), pozdravljamo ocene o stanju demokratije iz izveštaja o napretku Evropske komisije, iznad svega probleme u vezi sa izborima u kojima nema ni elementarnih uslova za političku utakmicu.

Više je nego jasno da Srbija ima ozbiljnih manjkavosti kada su u pitanju osnovni politički kriterijumi za članstvo u EU i da je trenutni kurs nemoguć za državu koja zeli da se priključi EU.

Ohrabreni smo da izveštaj konstatuje težinu političke situacije u Srbiji, i za razliku od vladajućeg režima, mi ovaj izveštaj shvatamo veoma ozbiljno. Nesumnjivo zanemarivanje osnovnih demokratskih prava i principa, što je izveštaj sa pravom istakao, jasno demonstrira da je ova vlast samo nominalno proevropska.

Pozdravljamo pozive za angažovanje Evropskog parlamenta u vođenju međustranačkog dijaloga u Srbiji koji bi se bavio ključnim temama prepoznatim i od strane opozicionih stranaka u Srbiji i Evropske komisije.

Ovaj izveštaj Evropske komisije shvatamo kao signal za uzbunu zbog erozije demokratije u Srbiji, na koji se treba pozabaviti dijalogom uz posredovanje EU, kao jedinim odgovarajućim formatom za rešavanje politicke krize i vraćanje Srbije na put ka članstvu u EU.

Rezultat međupartijskog dijaloga mora biti najmanje povratak u konkurentnu demokratiju. Jednostavno rečeno, mora da postoji temeljit i sveobuhvatan dogovor o javnom medijskom servisu (RTS) i kontrolnim mehanizmima izbornog procesa. Opozicione stranke treba da budu uključene u dijalog kao ravnopravan partner, u njegovu pripremu i sprovođenje. Svako ko je deo postizanja sporazuma mora biti uključen u njegovu realizaciju", navodi se u pismu koje su potpisali Dragan Đilas, Zoran Lutovac i Pabvle Grbović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati