Izbori 2024

Direktno.rs

22. 04. 2024. 09:38 15

Đilas: SSP, SRCE i NADA danas podnose ustavni zakon da se izbori odlože za jesen

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas rekao je da će ovog ponedeljka u Skupštini podneti Ustavni zakon kojim se predviđa pomeranje izbora za jesen.

Đilas je u emisiji "Iza vesti" na N1 televiziji rekao kakvi će biti naredni koraci SSP, SRCE i koalicije NADA.

- Mi ćemo danas podneti Ustavni zakon kojim se predviđa pomeranje izbora za jesen, zajedno sa poslanicima NADA, odnosno Novi DSS i POKS. To je onaj zakon iza kojeg je stala cela koalicija "Srbija protiv nasilja", koji je poslat prošlog ponedeljka Ani Brnabić. Mi i dalje stojimo pri tome da je to jedini način da dođemo do fer izbora. Naše je da predložimo rešenje, a kako će se o tome odnositi kolege iz opozicije, ja to ne znam. Vlastima je jasno da to ne odgovara - kazao je Đilas.

On je dodao da je koalicija "Srbija protiv nasilja" napravljena za prošle izbore, da su nastavili da funkcionišu i posle izbora i da nije prihvaćen njegov predlog da postoje kao jedan poslanički klub barem do ponovljenih beogradskih izbora.

- Našli smo saveznike u koaliciji NADA, gospodinu Jovanoviću, ljudima iz DSS i POKS, ljudima iz Proglasa i to vam je jedna snažna grupacija koja se iskristisalisala da bi se nešto snažno u ovoj zemlji promenili - naveo je lider SSP.

Dodao je da nema odgovor šta se desilo "iznutra" u okviru koalicije i da ne želi da negativno da govori o ljudima sa kojima su do juče sarađivali i za koje veruje da i dalje želje promenu sistema.

- Da smo ostali jedinstveni, ova ova vlast bi pristala na minimalne izbore čime bi se izbori odložili na jesen i izvršila bi se revizija biračkog spiska. Mi to znamo. Od jedne do druge stvari su odustajali i sasvim sigurno bi prihvatili naše zahteve. Ne postoji objašnjenje za raskol u opoziciji - naglasio je on.

- Četiri meseca smo govorili ljudima da je najvažnija promena izbornih uslova, da bez toga nema izbora, Marinika Tepić je štrajkovala glađu 13 dana, Jelena i Branko 10 dana, sve smo uradili da se to desi. Dobili smo Rezoluciju Evropskog parlamenta, imamo ODIHR koji je sve napisao šta treba da se uradi. Sve je našoj strani bilo - poručio je Đilas.

Na pitanje zašto se nisu priklonili većini koja je odlučila da se ide na izbore, Đilas je odgovorio:

- U koaliciji SPN nikada se nije glasalo o odlukama, sada smo se izjašnjavali. Sve odluke donosimo tako što svi diskutujemo, nikada nismo imali situaciju da se izjašnjavamo i glasamo… Gospodin Parandilović nije postojao, nije dolazio na sastanke, sada vidim da šalje poruke kako ko treba da se ponaša. Mi smo imali osam organizacija, gospodin Aleksić je rekao da će kroz njegovu kvotu ući i Novu lice Srbije. Nikada se nismo preglasavali i nemojte da mislite se odluke donose tako što stranka koja ima 0,2 odsto podrške ima isto glas kao i ona koja je 40, 50 puta veća. Pa, ko bi to prihvatio? - naglasio je Đilas.

Na pitanje šta će biti sa lokalnim izborima, Đilas je rekao da je SSP dala samostalnost da odluče da li će ići na izbore ili ne.

- Mi smo odborima dali samostalnost da odluče. Prvi odbori koliko znam su protiv toga da se ide na izbore, to su Čačak i Pančevo. Mi smo se borili za izborne uslove u Beogradu, naš zahtev je bio i ponavljanje parlamentarnih i pokrajinskih izbora. U Beogradu smo imali šansu da potvrdimo pobedu, da bismo to uradili moraju da se izbace ljudi iz biračkog spiska. Dok se to ne desi, nemate mogućnost za pobedu - naveo je Đilas.

Podsetimo, članice dosadašnje koalicije "Srbija protiv nasilja", koje su glasale na sastanku u petak za predlog da se izađe na izbore, zajedno će nastupiti na predstojećim beogradskim i lokalnim izborima 2. juna. One će u ponedeljak obavestiti javnost o novom nazivu koalicije jer ne žele više da koriste staro ime.

Sa druge strane, tri stranke među kojima SSP, SRCE i Zajedno neće izaći na izbore, a na izbore neće ni koalicija NADA.

Istovremeno, stižu predlozi kako da se prevaziđe kriza u opoziciji, a danas će biti održana i sednica Narodne skupštine na kojoj će se i formalno spojiti svi izbori za 2. jun.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati