Izbori 2024

Direktno.rs

22. 04. 2024. 20:47 20

"Ako se ne sredi birački spisak, povlačimo se iz izbornog procesa"

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je u skupštinskog raspravi da je prvi uslov opozicije bio mogućnost kontrole biračkog spiska, a da su od vlasti dobili - samo obećanje.

- Dok o tome govorimo, na Vidikovac se doseljavaju neki ljudi, iz Smedereva - kazao je.

- Ako ne rešimo to pitanje biračkog spiska, mi nećemo imati slobodne i poštene izbore, moraćemo da pozovemo na otpor takvom ponašanju - kazao je Lutovac.

Dodao je da "ukoliko se sve bude svelo da na to da se o tome samo priča a nista ne dešava", da će "pozvati kolege i građane da se povuku iz izbornog procesa".

- I da na vaninsitucionalni način dođemo do fer uslova za izbore - poručio je Lutovac.

Obraćajući se predsednici Skupštine, podsetio je da je ona lično rekla posle sastanaka vlasti i dela opozicije da su ispunjena sva tri uslova opozicije.

- Moram reći da nisu ispunjena. Prvi je bila mogućnost kontrole i revizije biračkog spiska, dobili samo samo obećanje. Iskreno se nadam da ćemo dobiti to zbog građana, da se zna ko glasa u Srbiji, da ono što smo predložili da građani koji su upisani u posldnjih godinu dana ne mogu glasati na novom biračkom mestu. Birački spisak je jedan od ključnih zahteva i mi ćemo insistirati na tome da ta komsija radi svoj posao, da to bude efektivno i stvarno nešto što ćete uraditi, a ne samo o tome pričati - naglasio je Lutovac.

Lutovac je kazao i da je u Srbiji postojala "sistemska krađa".

- A institucije su bile deo tog poduhvata, da se napravi lažna izborna volja umesto stvarna - dodao je.

- Da bi izbori bili stvarno slobodni, potrebno je da građani znaju koga biraju, zato je taj drugi zahtev koji smo tražili, zahtev koji se tiče ne samo prisustva opozicije u medijima, nego profesionalizma tih medija, činjenice da prikrivaju informacije važe za odlučivanje na izborima. Tražimo da u tim razgovorima dođemo do ispunjavanja naših zahteva, da RTS informiše građane pravovremeno i istinito. To je ustavna obaveza javnog servisa - naglasio je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati