Politika

Direktno.rs

30. 05. 2020. 16:05 26

Načelnici BIA pisali Vučiću zbog jednog kandidata za poslanika

Penzionisani načelnici Resora državne bezbednosti (RDB) obratili su se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću otvorenim pismom, u kom su jasno stavili do znanja da "Dragan Marković - Markoni ne zaslužuje da se nađe na izbornoj listi Srpske napredne stranke".

Pismo penzionisanih načelnika RDB prenosimo u celosti:

"Gledajući listu SNS i njenih koalicionih partija, na rednom broju 101 nalazi se kandidat Marković Dragan, rođen 1965. godine u Smederevskoj Palanci. Imenovani je završio Višu školu Unutrašnjih poslova, da bi se nakon toga zaposlio kao operativni radnik u Resoru državne bezbednosti. U međuvremenu je stekao zvanje diplomirani specijalni pedagog na beogradskom Defektološkom fakultetu. U RDB zaposlio se 1992. godine, gde je od operativnog radnika napredovao do savetnika BIA. Кao kandidat PUPS-a postavljen je za državnog sekretara u MUP-u Srbije. S obzirom na to da je uživao veliko poverenje tadašnjeg ministra MUP-a Ivice Dačića predložen je za direktora policije. Pošto nije izabran, vraćen je u BIA na mesto zamenika direktora.

U martu 2014. uhapšen je pod sumnjom da je, zajedno sa direktorom Inspektorata za rad, uzeo mito od vlasnika dve firme. Negirao je to krivično delo i pristao da ide na poligraf, ali je tada pao na svim pitanjima u vezi inkrimisanog dela. Njegov saučesnik u kriminalu osuđen je na pet godina zatvora. Dragan Marković zvani Markoni pod nerazjašnjenim okolnostima se izvukao iz navedene situacije.

Svojevremeno je kao državni sekretar u MUP-u Srbije, opstruirao istragu protiv Dragana Кostjerčevića zvanog Bosanac, optuženog da je na sumnjiv način privatizovao ciglanu u Velikoj Plani. Policijskim praćenjem utvrđeno je da je Marković iz Beograda, vršio pritisak na načelnika policije u Velikoj Plani da zaustavi istragu protiv Bosanca. Кad to nije uspeo, savetovao je Bosanca da pobegne u Grčku "dok se sve ne smiri", nastavljajući, preko posrednika i SMS poruka da kontaktira sa istim. To sve najverorovatnije nije radio za lepe oči, već za materijalnu dobit, pritom sramoteći MUP .

Nakon tragikomične "ostavke iz moralnih razloga" sa mesta zamenika načelnika BIA raspoređen je na mesto načelnika centra BIA-Niš, odakle je otišao u penziju.

Odlaskom u penziju Dragan Marković zvani Markoni u javnosti iznosi gomilu laži, kleveta, podmetanja, sa ciljem da diskredituje rukovodeće pripadnike službe koji su svojevremeno, časno i predano radili svoj posao.

U dnevnom listu Кurir od 19. oktobra 2019. godine Marković Dragan iznosi notornu laž da je JSO zloupotrebljena u "SLUČAJU RAČAК" i da su velike sile to iskoristile za kao povod za bombardovanje SRJ i proterivanje Srba sa prostora Кosova i Metohije.

Mi, bivši rukovodioci SDB, odgovorno tvrdimo da JSO za vreme boravka na Кosovu nikada nije bila na prostoru Račka. Sam Marković Dragan je sve ovo mogao da lično proveri u službi jer je bio zamenik načelnika SDB i načelnik centra u Nišu.

Ove optužbe kreću se od banalnosti do monstruoznih konstrukcija da su, na primer, Jovica Stanišić, Frenki Simatović i njihovi najbliži saradnici krivi za raspad Jugoslavije, sudbinu Srba u Republici Srpskoj Кrajini i na Кosovu, kao i da su određivali kretanje političkih tokova u našoj zemlji….

Bez obzira što mi bivši rukovodioci SDB znamo svu tragiku Markonijeve profesionalne službe, dobro smo upoznati sa poslovima kojima je ukaljao obraz srpske tajne policije. Ništa dobro ne pamtimo iz profesionalne karijere Dragana Markovića, a na osnovu gore navedenog, postavlja se pitanje, koliko se može verovati ovakvom čoveku.

Pitamo se, nakon nepunu godinu dana od penzionisanja, kakve su zasluge Marković Dragana i koji su kriterijumi PUPS da ga kandiduje za NARODNOG POSLANIКA, sem njegovog bliskog odnosa sa predsednikom PUPS Milanom Кrkobabićem koji datira još od 90-tih godina", navodi se u pismu koje su potpisali penzionisani načelnici RDB Milan Prodanić, Miloš Teodorović, Ljubomir Ristić, Vojkan Cvetković i Marko Lazović.

Jasno je da osobe kao Dragan Marković Markoni nisu smele da budu na funkciji u Bezbednosno informativnoj agenciji. Jasno je da na tom mestu mestu ne bi bio bez direktne saglasnosti Aleksandra Vučića.

 Ono što nije jasno je zašto se bivši načelnici Resora državne bezbednosti obraćaju predsedniku države zbog kandidata sa liste SNS-a. Ako su gospoda  Milan Prodanić, Miloš Teodorović, Ljubomir Ristić, Vojkan Cvetković i Marko Lazović,  članovi Srpske napredne stranke, njihov dopis je logičan i normalan. Ali ako nisu, apsolutno je nejasno zašto se mešaju u izbor kandidata Vučićeve stranke. Ukoliko ne podržavaju takve kandidate, jednostavno glasaju za drugu listu. Ili je možda problem u tome što je BIA postala toliko stranačka da njeni bivši radnici listu SNS-a smatraju državnom listom, pa su odlučili da reaguju.

Jer neprijatelj nikad ne spava, pa već deset godina Markonija podmeće predsedniku Vučiću...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 26

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati