Zdravlje
24. 10. 2025. 07:28 2
Šta se dešava u telu ako svaki dan uzmete kašičicu meda? 5 NEVEROVATNIH I MOĆNIH PROMENA
Med je nezaobilazna namirnica u gotovo svakoj kuhinji koristi se za zaslađivanje svega, od čaja do jogurta. Ali šta se zapravo događa u vašem telu ako ga jedete svakog dana? Tri nutricionistkinje otkrile su šta možete da očekujete.
Istraživanja pokazuju da med može imati izuzetno povoljan efekat na digestivni sistem. Bogat je prebioticima, jedinjenjima koja hrane i podstiču rast zdravih bakterija u crevima, objašnjava dr Džaklin A. Vernareli, nutricionistički epidemiolog i profesor na Univerzitetu Sacred Heart.
Poboljšava varenje
„Uključivanje meda u svakodnevnu ishranu može pomoći da se održi zdrava crevna flora“, kaže ona.
Kada u crevima imate više korisnih bakterija, dolazi do bolje probave i apsorpcije hranljivih materija, dodaje Vernareli. Osim toga, med može pomoći u suzbijanju rasta štetnih bakterija koje izazivaju infekcije i bolesti.
Smanjuje oksidativni stres
Još jedna velika prednost: med je prepun flavonoida i fenola, molekula sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Antioksidansi pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, neravnoteže slobodnih radikala koji oštećuju ćelije.
To podržava opšte zdravlje, kaže Vernareli, ali koristi su naročito značajne za mozak. Fenoli u medu štite moždane ćelije i mogu sprečiti gubitak pamćenja, objašnjava dijetetičarka Iveta Hil iz Kolorada.
Daje više energije (bez naglog „pada“)
Redovna konzumacija meda može vam dati dodatni nalet energije. Razlog je jednostavan, energija potiče od prirodnih šećera koje sadrži med.
„Med ima prirodan, a ne dodat šećer, i relativno nizak glikemijski indeks, što znači da podiže nivo šećera u krvi sporije i stabilnije od rafinisanog šećera“, objašnjava Vernareli.
Velika meta-analiza pokazala je da med može poboljšati regulaciju šećera u krvi, a neka istraživanja na životinjama sugerišu da može čak i smanjiti nivo glukoze natašte, verovatno zahvaljujući retkim vrstama šećera koje sadrži.
Ipak, ako imate dijabetes ili predijabetes, obavezno se posavetujte sa lekarom pre nego što povećate unos meda.
Ublažava kašalj
Tačno je, med može ublažiti kašalj, piše „Health„.
„Deluje tako što oblaže grlo, stvara zaštitni sloj, smanjuje iritaciju i suzbija potrebu za kašljem“, objašnjava Lorena Manaker, registrovana dijetetičarka i osnivač Nutrition Now Counseling-a.
Neka istraživanja pokazuju da med može biti efikasniji od nekih lekova bez recepta, poput difenhidramina, dodaje Hil. Zato Manaker savetuje da se pred spavanje uzme kašičica meda – samostalno ili u toploj vodi, što može doprineti mirnijem snu.
Smanjuje broj infekcija
Med, naročito sirovi ili manuka med, poznat je po antimikrobnim, antibakterijskim i protivupalnim svojstvima. Zahvaljujući tome, može pomoći telu da se izbori s infekcijama i smanji rizik od gripa ili prehlade.
Med s pravom nosi status supernamirnice. Svakodnevna konzumacija može doneti brojne koristi od boljeg varenja i stabilnije energije, do jačeg imuniteta i ublažavanja kašlja.
Iako stručnjaci navode da prirodni šećer u medu ne izaziva nagle skokove glukoze u krvi, osobe s dijabetesom ili povećanim rizikom od njega ipak bi trebalo da se posavetuju s lekarom pre nego što med uvrste u svakodnevnu rutinu, prenosi Nova.
Komentari 2
ostavi komentar