Zdravlje
09. 09. 2025. 10:24 0
Voće sa NAJJAČIM antioksidativnim DELOVANJEM: Samo par komada na dan poboljšava varenja i memoriju
Na vrhu liste od 24 vrste voća s najjačim antioksidansnim delovanjem, kako tvrde nutricionisti, nalazi se baš šljiva. Poznate su kao prirodan multivitamin, ali mnogi od nas nemaju naviku da ih jedu redovno. I sveže i suve šljive predstavljaju pravu malu riznicu hranljivih materija, a dovoljno je da dnevno pojedete nekoliko plodova i da učinite dobro za svoje zdravlje.
Jedna šljiva sadrži 84 odsto vode, 0,6 odsto proteina, 10 odsto ugljenih hidrata, 2,1 gram vlakana. Pored toga, šljive imaju nizak nivo masnoća i kalorija, a visok procenat vitaminima A, C i E, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.
1) SMANJUJE NIVO ŠEĆERA U KRVI
Šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od dijabetesa tipa 2.
2) POBOLJŠAVA MEMORIJU
Ako jedete pet šljiva dnevno, pomoći ćete svom organizmu da se oslobodi negativnog dejstva slobodnih radikala koji loše utiču na pamćenje i memoriju.
3) ŠTITI SRCE
Jedna sveža šljiva u proseku sadrži 113 mg kalijuma. Ovaj mineral pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska, a time smanjuje rizik od moždanog udara.
4) POBOLJŠAVA VARENJE
Suve šljive su odličan način da ubrzate varenje. Jedan od načina da ih jedete tokom cele godine jeste da potopite suve šljive u sveže prokuvanu vodu, ohladite, pa ih potom zamrznete.
5) JAČA KOSTI
Istraživači sa univerziteta Florida i Oklahoma 12 meseci su testirali dve grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obe grupe su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustinu kostiju u kičmi i podlaktici.
Komentari 0
ostavi komentar