Zdravlje
28. 03. 2025. 17:06 0
Jedno je od NAJZDRAVIJIH voća na svetu - često NIJE u našoj ishrani sirovo
Različite vrste bobičastog voća pružaju brojne zdravstvene prednosti, a jedno od njih se pokazalo posebno korisnim u sprečavanju urinarnih infekcija.
Kisele bobice bogate su vitaminima i mineralima, te sadrže jedinstvene biljne spojeve koji mogu pomoći u prevenciji infekcija mokraćnog sistema, raka želuca i srčanih bolesti. Reč je o brusnicama koje uglavnom konzumiramo u sušenom obliku te kao sok ili čaj, piše Healthline.
Evo zašto su upravo brusnice jedne od najzdravijih bobica na svetu.
1. Nutritivna vrednost i kvalitetan sastav
Sveže brusnice sadrže gotovo 90 posto vode, dok ostatak čine uglavnom ugljeni hidrati i vlakna.
Glavni nutrijenti u 1 šolji (100 grama) sirovih, nezaslađenih brusnica su:
Kalorije: 46
Voda: 87 posto
Proteini: 0,4 grama
Ugljeni hidrati: 12,2 grama
Šećeri: 4 grama
Vlakna: 4,6 gram
Masti: 0,1 gram
Brusnice su bogate raznim vitaminima i mineralima, posebno vitaminom C.
Vitamin C: Takođe poznat kao askorbinska kiselina, ovaj vitamin je jedan od glavnih antioksidansa u brusnicama. Ključan je za zdravlje kože, mišića i kostiju.
Mangan: Neophodan za rast, metabolizam i antioksidativni sistem tela.
Vitamin E: Grupa esencijalnih antioksidansa topljivih u mastima.
Vitamin K1: Takođe poznat kao filokinon, ključan je za zgrušavanje krvi.
Bakar: Element u tragovima koji često nedostaje u zapadnjačkoj ishrani. Njegov nedostatak može negativno uticati na zdravlje srca.
2. Ostali biljni spojevi
Brusnice su bogate bioaktivnim biljnim spojevima i antioksidansima, osobito flavonol polifenolima.
Kvercetin: Najzastupljeniji antioksidativni polifenol u brusnicama.
Miricetin: Antioksidans koji može imati brojne zdravstvene koristi.
Peonidin: Zajedno s cijanidinom odgovoran je za intenzivnu crvenu boju brusnica.
Ursolna kiselina: Snažan protivupalni spoj prisutan u kori brusnice.
A-tip proantocijanidini: Takođe poznati kao kondenzirani tanini, za koje se veruje da pomažu u prevenciji infekcija mokraćnog sistema.
3. Prevencija infekcija mokraćnog sistema
Infekcije mokraćnog sistema su među najčešćim bakterijskim infekcijama, posebno kod žena. Uzrokuje ih bakterija Ešerihija Koli (E. coli) koja se pričvršćuje na unutrašnju površinu bešike i mokraćnih puteva.
Brusnice sadrže A-tip proantocijanidine, spojeve koji sprečavaju vezivanje Ešerihije Koli na zidove mokraćnog sistema. Zbog toga brusnice mogu pomoći u prevenciji, ali nisu lek.
4. Prevencija raka želuca i čira
Infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori) jedan je od glavnih uzroka raka želuca, upale i čira na želucu. Biljni spojevi u brusnicama mogu smanjiti rizik od ovih problema sprečavajući vezivanje Heliko bakterija na zidove želuca, prenosi Sensa.hr.
5. Zdravlje srca
Brusnice sadrže nivo antioksidansa koji mogu biti korisni za zdravlje srca. Studije sugerišu da sok ili ekstrakti brusnice mogu:
povećati nivo HDL („dobrog“) holesterola
smanjiti nivo LDL („lošeg“) holesterola kod osoba s dijabetesom
zaštititi LDL holesterol od oksidacije
smanjiti ukočenost krvnih sudova kod osoba sa srčanim bolestima
sniziti krvni pritisak
Komentari 0
ostavi komentar