Zdravlje
06. 03. 2025. 18:36 0
Doktor otkriva: Ove 4 vrste voća smanjuju rizik od raka debelog creva
Svi znamo koliko je zdrava ishrana ključna za naše zdravlje. Osim što poboljšava rad mozga i smanjuje rizik od srčanih bolesti, pravilna ishrana može da ima još dublji uticaj, uključujući smanjenje rizika od raka debelog creva.
Prema nedavnoj meta-analizi objavljenoj u World Journal of Gastroenterology, koja je obuhvatila 24 zasebne studije s više od milion učesnika, određene namirnice mogu igrati značajnu ulogu u prevenciji ove vrste raka.
Gastroenterolog dr Džozef Salhab detaljno je analizirao ovo istraživanje i istakao kako prehrambene navike mogu biti jedan od ključnih faktora u smanjenju rizika.
"Rak debelog creva je u porastu, posebno među mlađim odraslim osobama", napominje Salhab, dodajući:
"Iako postoji mnogo uzroka, ishrana je jedan od faktora na koje možemo direktno uticati".
Koja hrana može da zaštiti zdravlje vašeg debelog creva?
Evo koje četiri voćke, prema istraživanjima, mogu igrati važnu ulogu u prevenciji raka.
Citrusno voće: Malo što može da osveži obrok poput sočnog citrusa—i dobra vest je da ovo voće može da ima značajne zdravstvene koristi.
"Citrusi su puni antioksidansa i vitamina C, koji su korisni za crevne bakterije," objašnjava dr Salhab.
Ovo uključuje pomorandže, grejpfrut, limun i limetu, piše Best Life.
Kivi: Dr Salhab često ističe zdravstvene benefite kivija, a sada se pokazalo da ovo voće može da ima i zaštitni učinak na debelo crevo.
"Kivi je bogat vlaknima, koja su ključna za zdravlje creva", kaže on.
"Osim toga, može pomoći u poticanju redovnog pražnjenja creva".
Jabuke: Iako izreka "Jedna jabuka na dan, tera doktora iz kuće napolje" možda zvuči kao kliše, istraživanja pokazuju da ima istine u njoj.
"Jabuke imaju snažan zaštitni učinak na debelo crevo", ističe Salhab.
"One su prebiotik i jedno od najzdravijih voća jer pozitivno deluju na mnoge organe, uključujući jetru".
Studije su pokazale da su osobe koje svakodnevno jedu jabuke manje sklone razvoju kolorektalnog raka. Za još ukusniji obrok, dr Salhab predlaže da jabuke naseckate na kriške i dodate cimet i med.
Lubenica: Sočna i osvežavajuća, lubenica nije samo idealna letnja poslastica— može biti i moćan saveznik u zaštiti zdravlja creva.
"Lubenica je imala jedan od najsnažnijih učinaka na smanjenje rizika od raka debelog creva u ovoj meta-analizi," kaže Salhab.
Razlog tome najverovatnije leži u visokom sadržaju likopena, moćnog antioksidansa koji lubenici daje njenu prepoznatljivu crvenu boju. Za dodatni zaštitni učinak, dr Salhab preporučuje da pre nego što je pojedete, lubenicu nakapate svežim sokom od limete.
Zdrava ishrana može da igra ključnu ulogu u smanjenju rizika od raka debelog creva. Dodavanjem citrusa, kivija, jabuka i lubenice u svakodnevni jelovnik možete poboljšati zdravlje svojih creva i smanjiti rizik od bolesti. Krenite već danas s malim promenama koje mogu da naprave veliku razliku.
Komentari 0
ostavi komentar