Zdravlje

Direktno.rs

26. 07. 2024. 14:03 0

Znakovi koji ukazuju da imate rak debelog creva! Sve češće se javlja posle 50. godine

Rak debelog creva, treći najčešći oblik kancera u SAD-u, sve više se javlja među mlađim osobama tokom poslednjih dve decenije. Ovo obuhvata dva tipa kancera: rak kolona, koji se razvija u velikom crevu, i rak rektuma, koji nastaje u poslednjem delu velikog creva poznatom kao rektum.

Dr Derek Ebner, gastroenterolog u Mejo Klinici, ističe da se rak debelog creva sve više pojavljuje kod ljudi mlađih od 50 godina, posebno rak rektuma. On ističe važnost prepoznavanja upozoravajućih znakova raka debelog creva i naglašava da ne treba odugovlačiti s medicinskim tretmanom.

- Ranije je rak debelog creva podjednako zahvatao kolon i rektum, ali posebno kod slučajeva raka debelog creva kod osoba mlađih od 50 godina primećujemo veće stope raka rektuma - kaže dr Ebner.

Znakovi i simptomi raka debelog creva

Dr. Ebner navodi četiri ključna simptoma koji su identifikovani kod osoba mlađih od 50 godina kod kojih je dijagnostikovan rak debelog creva.

- Abdominalni bol, proliv, uočavanje krvi prilikom pražnjenja creva, kao i anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa - kaže on.

Doktor Ebner napominje da gubitak krvi nakon pražnjenja creva, čak i ako nije vidljiv golim okom, može dovesti do niskih nivoa gvožđa.

- Ako na testu krvi, na primer, uočimo znake anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa, to mora da nas podstakne da dalje istražujemo.

Kako da smanjite rizik od raka debelog creva?

- Pridržavanje zdravog načina života je ključno. Vodite računa o zdravoj ishrani, budite fizički aktivni, to su svakkao mere prevencije. Međutim, drugi ključ je da budete veoma pažljivi prema simptomima ukoliko se pojave, a zatim i da se podvuče važnost skrininga - kaže dr Ebner.

Skrining: Razgovarajte sa svojim zdravstvenim timom o skriningu kolorektalnog karcinoma

Vežbanje: Ciljajte na 30 minuta vežbanja svakog dana

Ishrana: Jedite voće, povrće i integralne žitarice

Težina: Održavajte zdravu težinu

Način života: Ne pušite, ograničite konzumaciju alkohola

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati