Zdravlje
03. 05. 2025. 19:01 2
OVIH 5 namirnica UNIŠTAVAJU SRCE: Dižu holesterol i puni su zasićenih masti
Održavanje zdravog srca zahteva pristup koji uključuje kombinaciju fizičke aktivnosti, bežanje od stresnih situacija i pravovremene zdravstvene preglede, ali ne smemo zaboraviti na pravilnu ishranu i izbegavanje loših namirnica.
Za zdravlje srca važno je usmeriti pažnju i brigu tokom celog života, a posebno se snažan naglasak stavlja na pravilnu ishranu, jer upravo određene namirnice povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Usvajanje uravnotežene ishrane ključan je aspekat zdravlja srca. To znači konzumiranje raznovrsne hrane u pravim razmerama, uključujući puno voća, povrća i celovitih žitarica doprinosi dobroj zdravstvenoj slici. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput ribe i oraha, jedan je od najvernijih saveznika zdravlja ovoga organa.
Ograničenje unosa određenih namirnica takođe je ključno jer neke od njih mogu doprineti gojenju, visokom holesterolu i hipertenziji – što su sve učestaliji faktori rizika za bolesti srca.
1. Punomasni mlečni proizvodi
Punomasni mlečni proizvodi, poput punomasnog mleka, sira i maslaca, bogati su zasićenim mastima, što ih čini potencijalno lošim za zdravlje srca. Zasićene masti mogu povećati nivo lošeg LDL hollesterola u krvi, što povećava rizik od srčanih bolesti ako se konzumira u prekomernim količinama.
Preporuka je da ove proizvode konzumiratr samo umereno, kao i da pronađete zdravije i nemasne alternative ili sasvim druge namirnice biljnog porekla bogate proteinima.
2. Žumance
Jaja su namirnica koja je bogata hranjivim materijama, proteinima, vitaminima i mineralima, ali poznato je kako upravo žumance iz jaja sadrži visok nivo holesterola.
Ova činjenica ne znači kako je potrebno izbaciti jaja iz svakodnevnog jelovnika, ali za pojedince koji moraju da paze na nivo holesterola u krvi važno je umereno konzumirati žumance i uvrstiti ih u uravnoteženu ishranu.
3. Mesne prerađevine
Prerađeni mesni, kao i drugi, proizvodi bogati su zasićenim kiselinama koje su glavni krivac za povećanje nivoa holesterola. Osim toga, prerađeni proizvodi sadrže visok nivo natrijuma koji se koristi kao konzervans i pojačivač ukusa, a upravo natrijum povećava rizik od srčanih bolesti.
Dodatni šećeri i aditivi takođe su značajan sastojak prerađenih proizvoda, a njihovao prekomerno konzumiranje doprinosi prekomernoj kilaži koja kasnije može rezultirati problemima sa zdravljem srca i krvnih sudova.
4. Slanina
Više od polovine kalorija iz slanine dolazi iz zasićenih masti, koje mogu povisiti nivo LDL-a, poznatog kao „loš” holesterol, i povećati rizik od srčanog udara ili moždanog udara.
Slanina je prepuna soli, što podiže krvni pritisak i tera srce da radi jače.
5. Gazirani sokovi
Male količine dodanog šećera nisu štetne, ali jedna limenka gaziranog soka sadrži više dodanog šećera nego što stručnjaci preporučuju za ceo dan.
Osobe koje redovno piju gazirane sokove češće se goje, sklonije su gojaznosti, dijabetesu tipa 2, visokom krvnom pritisku i bolestima srca, prenosi Sensa.hr.
Komentari 2
ostavi komentar