Zdravlje
30. 05. 2022. 06:00 0
Za zdravo srce: Koju hranu jesti, a koju ne
Da bi srce bilo što jače, odnosno zdravije, u svakodnevnoj ishrani nužno je pravilno odabirati namirnice. Ako želite da srce održite u formi pripazite na unos određene hrane i odlučite se za namirnice koje su zdrave za njega.
I dok se neke namirnice preporučuju, na neke treba posebno obratiti pažnju i izbegavati ih. Pravilan izbor hrane može nas zaštititi od zdravstvenih nevolja.
Hrana koja se preporučuje:
Zob i ječam
Ove namirnice sadrže specifičnu vrstu topivog vlakna poznatog kao beta-glukan, koji doprinosi snižavanju povećanog nivoa holesterola u krvi. Posebno su korisne razne žitne kaše od celovitih žitarica.
Crveni pirinač
Crveni pirinač se dobija fermentacijom običnog, a sadrži sastojke koji takođe povoljno deluju na nivo holesterola u krvi.
Grašak i pasulj
Oni sadrže biljne sterole koji imaju sposobnost ometanja apsorpcije holesterola u probavnom sistemu. Biljne sterole nalazimo i u mnogim vrstama voća, povrća, orašastih plodova, ostalim mahunarkama, celovitim žitaricama i biljnim uljima, poseno u ulju od repice.
Srdele i ostala plava riba
Srdelice i plava riba glavni su prehrambeni izvor blagotvornih omega-3 masnih kiselina i nutrinata poput vitamina D i selena.
Piletina i govedina
Krto meso piletine i govedine izvor je koenzima Q10 koji je posebno bitan za osobe starijeg doba i za pacijente s poremećajem masnoće u krvi i bolestima srca i krvnih sudova. Takođe namirnice poput ribe, brokule, karfiola i semeni susama obezbeđuju koenzim Q10.
Bijeli luk, nar, artičoka i zeleni čaj neke su od drevnih namirnica s povoljnim delovanjem kod poremećaja masnoće u krvi.
Voće i povrće
Uklopite voće i povrće u svaki obrok. Ispunite polovinu tanjira povrćem, na primer salatama, pirjanim i kuvanim povrćem. Za međuobroke grickajte jabuke, kruške, jagode ili svežu šargarepu.
Fermentisani mlečni proizvodi
Jogurt, kefir i druga fermentisana hrana pomaže u održanju ravnoteže mikroorganizama u našim crevima, a zdrava crevna mikrobiota bitna je i za održanje povoljnog nivoa masnoća u krvi.
Zdrave masnoće
'Zdrave' masnoće nalazimo u ekstra devičanskom maslinovom i bindevinom ulju, ulju repice, orašastim plodovima, semenkama poput čia semenki, lana i bundeve.
Namirnice koje treba izbegavati:
Pecivo i slatkiši
Krofne, kolači, odnosno uopšteno hrana s visokim udelom šećera može dovesti do akumulisanja masti u organizmu i negativno se odraziti na nivo masnoća u krvi.
Prekomeran unos šećera, kao i industrijski proizvodi poput keksa, pekarskih proizvoda, lisnatih testa, gotovih jela nisu poželjni u ishrani.
Suhomesnata hrana
Slanina, masno meso i suhomesnati proizvodi se ne preporučuju za konzumaciju.
Energetska pića
Marketing energetskih pića može vas navesti da pomislite da su vam ona potrebna kako biste se osećali punim energije, ali oni osim visokih doza kofeina, sadrže mešavine drugih nepovoljnih sastojaka koji nisu dobro i pravilno regulisani. Onima s visokim krvnim pritiskom preporučuje se izbegavanje ovih vrsta napitaka. Čaj je uvek bolja opcija.
Alkohol
Alkohol smanjite kako biste što bolje zaštitili svoje srce. Žestoka alkoholna pića, baš kao i zaslađene gazirane napitke treba izbegavati.
Pržena hrana
Pohovanje i ulje obiluju kalorijama, i to onima koje su lišene hranjivih materija. Takve kalorije često se nazivaju 'praznim' kalorijama, a zapravo samo mogu ostaviti osećaj naduvenosti. Ishrana koja obiluje njima često može dovesti do debljanja, a to vodi do zdravstvenih problema povezanih s težinom. Nemojte da prženje postane vaš uobičajeni način spemanja hrane.
Pohovana i pržena hrana 'upija' velike količine masnoće čime je vrlo lako narušiti ravnotežu unosa makronutrijenata. Postoji puno ukusniji i zdraviji načini pripreme poput npr. poširanja ili pripreme na roštilju.
Mlečni napici s kofeinom
Neki ih nazivaju 'kafom', ali čim počnete da dodajete šećere, šlag i kojekakve druge stvari, uzeli ste ono što je u kafi zdravo i napunili je praznim kalorijama.
Komentari 0
ostavi komentar