Zdravlje

Direktno.rs

19. 02. 2022. 11:26 0

Nikada ne uzimajte lekove uz ove napitke

Lek uvek možete popiti s vodom - takvo uputstvo verovatno ćete naći i na deklaraciji proizvoda, a novo istraživanje upozorava na to koliko je važno pratiti uputstva koja dolaze uz lek jer ako proizvođač navede da se lek pije isključivo s vodom, onda tako treba i da uradite.

Rezultati studije koja se bavila proučavanjem napitaka koje nije dobro piti uz lekove objavljeni su prošle godine. Ispitivano je pet proizvođača lekova protiv bolova, upala ili alergija i testirano je koje napitke nikako ne bi trebalo koristiti jer se u skoro svim situacijama pokazalo da ti napici uveliko utiču na brzinu razgradnje leka što može značiti da će se lek otopiti pre nego se svari i razgradi kako bi telo moglo da ga apsorbuje. To, naravno, može uticati i na delovanje samog leka.

1. Kafa

Ne samo da kafa sadrži snažne komponente i kofein koji mogu potencijalno prouzrokovati interakciju leka i supstanciu njemu već studija otkriva da topli i vrući napici mogu promeniti hemijski sastav leka i proces njegove razgradnje u organizmu.

2. Sok od narandže

Poznat po visokom udelu vitamina C, sok od narandže bi mogao biti napitak koji najčešće pijete kada se osećate loše. U ovoj studiji naučnici su došli do zaključka da je ovo napitak koji će najviše uticati na to koliko dugo će se lek razgrađivati u organizmu.

3. Coca-cola

Verojatno već svi znaju da većina gaziranih napitaka nikako nije dobra za zdravlje. Pored toga što je prepun šećera, ovaj napitak će uticati na vreme razgradnje leka u organizmu i to kod većine lekova koji su korišćeni u studiji, osim onih koji tretiraju simptome alergije.

4. Energetski napici

Kada se ne osećate najbolje, moguće je da tražite nešto što bi moglo da vas razbudi, a upravo to čine ovakvi napici. Ipak, naučnici kažu da ne bi trebalo da ih pijete ako koristite lekove.

5. Surutka

Možda vam nije palo na pamet da pijete lek sa surutkom, ali ova studija je otkrila da ona može uicati na delovanje leka. I ranije se govorilo o tome da mlečni proizvodi nisu najbolji izbor kada pijete lekove. Glavni krivci za to mogu biti neki minerali u mleku, poput magnezijuma i kalcijuma, kao i protein kazein.

6. Sok od grejpa

Ovaj agrum menja način na koji određene ćelije u vašim crevima prihvataju i prenose lekove kroz vaše telo, a to se znalo i puno pre ove studije. Grejp može negativno da deluje na učinak više od 50 lekova, tako da nekim lekovima oslabi dejstvo, a drugima pojača. Među ostalim lekovima to su feksofenadin protiv alergija ili atorvastatin za snižavanje nivoa holesterola u krvi.

Budite oprezni i informišite se

Možda zvuči neverojatno, ali svega 50 odsto propisanih lekova koristi se onako kako su propisani. Ljudi često uzimaju manje leka nego što im lekar odredi i u neredovnim ciklusima, praveći pritom velike vremenske razmake između dva uzimanja leka. Proverite jeste li dobro razumeli uputstva lekara i strogo ih se pridržavajte sve dok on ne odredi drugačije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati