Zdravlje

Direktno.rs

10. 02. 2022. 11:52 0

Dve tehnike za produktivnost tokom celog dana

Kako su dani postali kraći i sve hladniji, mnogi se žale na nedostatak energije. Ujutro se probude umorni, često i sa glavoboljom, a do podne su već zreli za krevet. To, međutim, ne znači da sa vama nešto nije u redu. Stručnjaci kažu da je reč o normalnoj pojavi za ovo doba godine.

Zimi smo uskraćeni za mnogo toga. Nema dovoljno sunca, dan je kraći, hladno je, fizička aktivnost nam je svedena na minimum, više jedemo, pa nije ni čudo što manjka energije - objašnjava neurolog Majkl Breus i savetuje da ovaj problem rešite pomoću dve metode da biste bili sposobni za dnevne obaveze.

Disanje sa pauzom

Ova tehnika disanja usporava otkucaje srca i pospešuje koncentraciju, što znači da ćemo biti spremniji za posao. Najbolje je primenjivati je ujutru kad vam je teško da ustanete iz kreveta, usred dana - ako ste pospani, ili pak pre važnog sastanka, kada mozak treba dobro da radi. Osamite se i počnite sa vežbom.

Izdahnite tokom četiri sekunde, pa toliko i zadržite dah. Nastavite disanje kroz nos na četiri sekunde, a na kraju udisaja opet pauzirajte četiri sekunde Dišite ovako pet minuta da biste osetili pravi efekat.

Metoda "vatrenog daha"

"Dah vatre" je jedna od tehnika joge, ali ne bi trebalo da je praktikuju trudnice i oni koji imaju problema sa krvnim pritiskom.

Uspravite se. Udahnite i izdahnite kroz nos tako da izbacite stomak napred tokom udisaja, a da ga uvučete kad izdišete. Dišite glasno i brzo.

Za početak podesite tajmer na 30 sekundi, pa produžite do četiri minuta ako vam vežba prija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati