Slobodno vreme

Direktno.rs

26. 12. 2021. 16:45 0

Tehnika odmora Edisona i Dalija podstiče produktivnost

Spavanje može igrati ulogu u našoj produktivnosti i kreativnosti, ali im takođe može i naštetiti. Spavamo li previše ili premalo, može se videti i po rezultatima na poslu. Tomas Edison i Salvador Dali pribegli su tehnici odmora, za koju su verovali da podstiče kreativnost i sposobnost razmišljanja izvan okvira.

Suština tehnike je stanje laganog sna. Ovo je faza između buđenja i spavanja, kada možemo sanjati, ali u isto vreme, na primer, čuti zvukove koji dopiru do nas. Važno je, međutim, da ne uđemo u stanje dubokog sna. Kako ćemo to učiniti?

Edison i Dali, koje smo spomenuli u uvodnom delu, otišli bi u krevet držeći kašiku u ruci na rubu kreveta. Kad bi bili na ivici da zaspe, mišići bi im se opustili, a ruka ispustila pribor na pod, i tako bi se trgli. Isto možete učiniti ako u ruci držite ključeve ili bila što drugo, što proizvodi glasan zvuk kada udari o tlo, uz uslov da se ne može polomiti.

Grupa istraživača je odlučila da proveri da li je tehnika zaista delotvorna. Nešto više od 100 osoba podeljeno je u dva tima, od kojih je jedan otišao na odmor, a drugi nije. Cilj je bio motriti jesu li ljudi kreativniji i produktivniji nakon odmora.

Međutim, kreativnost je prilično teško izmeriti, pa su istraživači ljudima postavili matematički zadatak, koji je zahtevao snalažljivost i razmišljanje izvan okvira, jer rešenje leži u pitanju.

Od svih koji nisu dremnuli, 30 odsto je rešilo zadatak. Među onima koji su bili na kratkom odmoru čak 83 odsto uspešno je odgovorilo na zadatak. Stoga, možemo zaključiti da tehnika funkcioniše.

Važno je, međutim, da ne zapadnemo u dubok san, jer se ispostavilo da tada učinak slabi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati