Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

18. 10. 2023. 06:57 0

Da li je produktivniji rad od kuće ili iz kancelarije?

Većina nemačkih kompanija očekuje da bi produktivnost ostala ista ukoliko bi se njihovi zaposleni preorijentisali sa hibridnog na rad u kancelariji, pa čak 60,1 odsto anketiranih firmi veruje da će produktivnost zaposlenih ostati ista u ovom slučaju, pokazalo je istraživanje minhenskog IFO Instituta.

Nešto manje od trećine, odnosno 31,6 odsto među 9.000 kompanije koje je IFO anketirao u avgustu ove godine misli da će se produktivnost povećati sa isključivim radom "iz kancelarije“ odnosno u prostoru poslodavca.

Samo 8,3 odsto kompanija smatra da bi u slučaju "ukidanja" hibridnog zaposleni bili manje produktivni.

- Pozitivno iskustvo većine sa produktivnošću je važan razlog zašto se rad od kuće ustalio u mnogim nemačkim kompanijama - objasnio je istraživač IFO Instituta Matijas Dols.

Rezultati su, kako je IFO objavio u saopštenju povodom objavljivanja istraživanja, slični u mnogim industrijama. Izuzeci su tekstilna industrija, gde 54,3 odsto ispitanika očekuje veću produktivnost "u kancelariji“, kao i štamparska industrija sa 48,4 odsto i proizvođači automobila sa 43,2 odsto "glasova“ u korist rada kod poslodavca.

Nešto manje od polovine kompanija koje očekuju pad produktivnosti ako se radnici u potpunosti vrate u kancelariju navode da bi nivo produktivnosti opao od pet do 10 odsto, dok skoro trećina očekuje gubitke od 10 do 20 odsto.

Glavni razlozi za to su fleksibilnije raspoređivanje radnog vremena kada se radi od kuće (68,9%), manje ometanja (64,5 odsto), povećano zadovoljstvo poslom (64 odsto) i bolja ravnoteža između posla i privatnog života (59,5 odsto), pokazala je anketa IFO Instituta.

Sa druge strane, više od trećine (39 odsto) kompanija koje veruju da će potpuni povratak u kancelariju dovesti do povećanja produktivnosti očekuju da će taj dobitak biti između 10 i 20 odsto u pogledu nivoa produktivnosti, a nešto manje njih očekuje povećanje produktivnosti od oko 5 do 10 odsto.

Oni to, kako ističe IFO Institut, pripisuju efikasnijoj koordinaciji i komunikaciji (87 odsto), većoj razmeni znanja (77 odsto) i smanjenju ometanja (53,1 odsto), a 51,8 odsto kaže da misli da lje lakše upravljati timovima u kancelariji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati