Muzika

Direktno.rs

10. 12. 2020. 09:08 0

Snimio hit i nestao: Kralj soula sa tragičnim krajem

Slavni soul muzičar Otis Reding poginuo je na današnji dan 1967. godine, samo tri dana nakon što je snimio svoj najveći hit - numeru "(Sittin' On) The Dock Of The Bay".

Rođen kao četvrto od šestoro dece, Reding je odrastao u skromnim uslovima u gradu Dosonu, u saveznoj državi Džordžija. Nije bio muzički obrazovan, a nije imao ni savršenu tehniku.

Ipak, njegov prirodan talenat i zaraznu energiju na sceni prepoznali su poštovaoci soul muzike, pa se Reding i danas smatra jednim od najcenjenijih izvođača ovog pravca.Hitovi poput "These Arms of Mine", "Try a Little Tenderness", "I've Been Loving You Too Long" i "I've Got Dreams To Remember" samo su neki koji se pevuše i danas. Među njima se se "potkrao" singl koji je Reding snimio samo tri dana pre svoje tragične smrti. (Sittin’ On) The Dock Of The Bay je postala svojevrsni zaštitni znak ovog umetnika koji je za života uživao veliku popularnost kod gotovo svih pripadnika američkog rasno podeljenog društva.

Otis je leto 1967. godine proveo slušajući Bitlse i njihov "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", a njegova udovica, Zelma Reding, otkrila je da je tu numeru smatrao jednom od najboljih svih vremena. U avgustu se vratio u San Francisko kako bi održao nekoliko planiranih koncerata. Obožavatelji su počeli da opsedaju hotel u kojem je boravio, pa mu je promoter Bil Grejam dozvolio da ostane na njegovom brodu u Sausalitu. Baš na tom mestu je slavni muzičar provodio dane u tišini i usput napisao danas čuvenu pesmu "(Sittin’ On) The Dock Of The Bay".U oktobru je ušao u studio kako bi snimio ovu numeru. Samo tri dana nakon izlaska iz studija, Reding je stradao u stravičnoj avionskoj nesreći. Dok je leteo ka Medisonu u Viskonsinu, avion je stao i srušio se u jezero Montana. Sedmoro ljudi je poginulo uključujući i Redinga.

Redingov gitarista, Stiv Koper, nakon pevačeve smrti u pesmu je dodao zvuk talasa i glasove galebova, što je želeo i Reding, prisećajući se svega što je čuo dok je pisao tekst ove pesme na doku u Kaliforniji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati