Zabava

Direktno.rs

06. 06. 2022. 13:00 0

Ko je vlasnik Netfliksa? Iznervirao se, pa smislio

S više od 220 miliona korisnika širom sveta, Netfliks je najpopularnija svetska usluga za striming.

Prema Forbsu, Netfliks je danas vredan 90 milijardi dolara i nosi titulu najvrednije medijske kompanije na svetu, vredne gotovo dvostruko više od Diznija, a u poslednje dve godine vrednost kompanije se više nego udvostručila.

Ali pravo je pitanje ko stoji iza planetarno popularnog striming servisa koji nas je zalepio za ekrane laptopa i televizora?

Netfliks je nastao 1997. godine kada se tada 36-godišnjak Rid Hastings razljutio jer je 40 dolara morao da plati kaznu što je zakasnio da vrati video kasetu u video klub.

U intervjuu za Njujork Tajms 2006. godine Hastings otkrio da ga je na ideju o striming platformi podstakla– teretana.

'Kada sam nakon videoteke u kojoj sam platio ogromnu kaznu išao u teretanu, shvatio sam da ona ima mnogo bolji model poslovanja. Možeš platiti 30 ili 40 dolara mesečno i vežbati koliko god želiš ili ne želiš', rekao je. To je svoje zapažanje ispričao preduzetniku Marku Rendolfu, a sve ostalo nakon toga je istorija.

Početak Netfliksa nije niti blizu onome kakvog ga danas znamo. Naime, na početku je sve funkcuonisalo tako da su Hasting i Rendolf uz mesečnu pretplatu od 20 dolara kupcima iznajmljivali DVD-e i slali ih poštom, a pretplatnici su mogli da naruče negoraničen broj naslova.

Deset godina kasnije Hasting i Rendolf odlučili su da je vreme da se fokusiraju na onlajn prikazivanje filmova i prestaju s dostavom DVD-a na kućnu adresu.

Hastings je rođen u Bostonu 1960. godine. Njegov otac, Vilmot Rid Hastings, radio je u Ministarstvu zdravlja, obrazovanja i socijalne pomoći predsednika Ričarda Niksona.

Nakon srednje škole godinu dana je prodavao usisivače od vrata do vrata. Diplomirao je matematiku, a tokom studija se pridružio marincima.

Svoj privatni život čuva daleko od očiju od javnosti, ali zna se da sa suprugom Patrišom En, s kojom ima dvoje dece, živi u Santa Kruzu u Kaliforniji.

Njegov kolega Rendolf, Netfliks je napustio 2003. godine uz objašnjenje da je njegov cilj ionako bio samo da bude mentor Hastingsa i da mu pomogne da zakotrlja ideju o platformi. Povukao se kada je shvatio da se njegovo mentorstvo završilo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati