Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

27. 08. 2024. 07:37 0

Šta znači kad pas liže šape? Ne ignorišite!

Mnogi vlasnici pasa smatraju da je lizanje šape sasvim normalna pojava. Saznajte šta to zapravo znači.

U ponedeljak je bio Međunarodni dan pasa i još jedna prilika u nizu da zajedno slavimo naše najbolje prijatelje. Pas je deo porodice, a postoje navike koje smo možda definisali kao "uobičajene". Jedna od njih je lizanje šapa, koju većina pasa ima. Kada je ova situacija sasvim normalna, a kada bi trebalo da vas brine? Pas liže šape da bi održao higijenu, ali ne samo iz tog razloga. Posmatrajte svog ljubimca i uverite se da lizanje šape nije preterano i da ga ne prate drugi simptomi. Evo na šta lizanje šape može da ukaže:

Briga o higijeni i ublažavanju iritacija

Pas liže šape nakon šetnje da bi ih očistio od prljavštine, ali i da bi ublažio iritaciju. Tokom leta, šape pasa su izložene kontaktu sa vrelim asfaltom, a zimi su izložene soli koja se posipa po putevima. Tokom ovih perioda, psi su više zainteresovani za svoje šape i ližu ih.Predugački nokti

Dugački nokti kod pasa mogu da izazovu nelagodnost tokom hodanja i čak da dovedu do povreda vrhova prstiju. Pas liže šape i pokušava da ugrize nokte, ali takvi tretmani ne donose uvek željeni efekat, pa vodite računa da se nokti vašem psu redovno skraćuju.

Alergije

Simptomi alergije kod pasa najčešće su vidljivi na koži. Pas oseća svrab, pa se češe, liže ili grize šape. Kožne simptome mogu da izazovu ne samo polen, hemikalije i drugi spoljni alergeni, već i hrana. U takvoj situaciji potrebno je da pronađete uzrok alergije i eliminišete ga iz okoline psa. Ako vaš ljubimac pati od alergije na hranu, morate da uvedete posebnu hipoalergenu hranu koju preporučuje vaš veterinar.

Strano telo, ujed insekata, rana

Najčešći uzroci prekomernog lizanja šapa pasa su povrede. Pas liže šapu jer ga svrbi, boli ili se jednostavno oseća neprijatno zbog nje. Ako je psa ujeo insekt ili ima strano telo zaglavljeno u šapi, to može da bude praćeno otokom. Šta učiniti u takvoj situaciji? Prvo možete da pokušate sami da uklonite uzrok, ako je jasno vidljiv, a zatim da dezinfikujete mesto povrede. Ipak, najbolje je da posetite veterinara koji će pažljivo očistiti i previti ranu, proveriti da li ima ostataka uboda ili stranog tela, po potrebi zašiti i eventualno dati odgovarajuće lekove.Bakterijske i gljivične infekcije

Manje ogrebotine i povrede šape vašeg psa mogu jednostavno da ostanu neprimećene. Tada postoji rizik od upale. Pas lizanjem na šapu nanosi pljuvačku kojom prenosi različite mikroorganizme koji se intenzivno razmnožavaju i izazivaju infekciju. Prostori između nožnih prstiju vašeg ljubimca posebno su osetljivi na upale, jer su obično topli i vlažni, zbog čega se razvoj bakterija i gljivica u njima odvija izuzetno brzo. Simptomi bakterijske infekcije u šapi mogu da uključuju neprijatan miris, apscese i otok.

Oslobađanje emocija

Pas liže šape kada želi da oslobodi negativne emocije. I on to radi iz dosade. Obično liže i spoljašnjost i tabane svojih šapa i žmuri dok to radi. Pas liže šape jer ga ova aktivnost zaokuplja i smiruje. Međutim, kada se ovo ponašanje dešava redovno, to može da bude znak preterane nervoze ili ozbiljnog stresa. Svaka, čak i najmanja promena načina života može da bude stresna za psa, na primer, promena mesta stanovanja, iseljavanje člana porodice, dolazak novog člana domaćinstva (malo dete, životinja) ili čak i mala promena kod nameštaja.Kada bi lizanje šapa trebalo da bude briga?

Kada pas liže šape intenzivnije i češće nego inače, vlasnik treba da se zainteresuje za to. Pažljivo proverite šapu vašeg psa i ako imate bilo kakvih nedoumica, konsultujte svog veterinara. Evo kada bi trebalo da obratite pažnju:

Pas stalno liže šape

Pas koji stalno liže šape je znak upozorenja da nešto psa muči. Uzrok može da bude svrab ili bol, kao i stres. U ovom slučaju je neophodna pomoć veterinara.

Pas liže jednu šapu

Fokusiranje na jednu šapu može da ukazuje na to da se strano telo zaglavilo u jastučiću ili da je psa ugrizao insekt, ali može da bude više razloga. Ako vaš pas uporno liže jednu šapu, odvedite ga kod veterinara. On će pažljivo pregledati područje za koje je vaš ljubimac zainteresovan i postaviće odgovarajuću dijagnozu.Pas šepa i liže šapu

Ako pas šepa dok hoda, ne oklevajte i odmah idite kod veterinara. Uzrok može da bude strano telo u šapi, trauma, dislokacija ili prelom ekstremiteta. Psi koji pate od bolova u zglobovima takođe mogu preterano da ližu šape.

Pas liže šape i nervozan je

Simptom koji ne treba zanemariti je preterana nervoza koja prati lizanje šapa. Ako pas ne može da nađe mesto u stanu, ide iz jedne sobe u drugu i intenzivno liže šape, što pre se obratite veterinaru. Lizanje šapa usled nervoze može da dovede do gubitka dlake, krvarenja i stvaranja gnojnih lezija.

Ako veterinar isključi tako očigledne uzroke kao što su strano telo, iritacija, povreda ili ujed insekata, mora da izvrši detaljniju dijagnozu, jer lizanje šapa može da bude povezano sa ozbiljnijim bolestima, na primer, rakom. U tom slučaju, veterinar može da naruči citologiju, kulturu i testove odabranih parametara krvi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati