Slobodno vreme

[ Izvor: Nova.rs ]

09. 04. 2024. 10:36 0

Kikiriki i kečap posni? Je l sme alkohol? Popadija zna

Da li su kikiriki puter, čokolada, tahini, kokosovo mleko, alkohol i orašasti plodovi dozvoljeni tokom uskršnjeg posta? Odgovorila je popadija Višnja Kostić.

Uskršnji post važi za najstrožiji post za sve pripadnike pravoslavne vere. Ipak, i dalje ima dosta dilema. Pravila šta sme, a šta ne, koja hrana dolazi u obzir, a šta ipak nije posno, objašnjava za portal Nova.rs naša popadija Višnja Kostić.

- Iako ishrana ne bi trebalo da bude najvažnija, ona svakako kao nekakvo materijalizovano ispoljavanje našeg podviga nije nevažna. Post je ustanovljen još u prehrišćanskom periodu i imaju ga i druge religije ustanovljen na nekakav način. Na kraju krajeva, možda je savladavanje potrebe za hranom i prva u nizu vrlina koje treba osvojiti tokom ovog vremena, a i inače u životu - ističe ona.

Vid odricanja od hrane predstavlja i post na vodi, koji u najvećoj meri buni vernike.

 - Ono što sa praktične strane možemo reći jesu neki saveti oko hrane koja se „sme“ i „ne sme“ jesti, a čime se ljudi neretko opterete. Namerno stavljam pod navodnike, jer bitno je da u sve ovo ne ulazimo zbog nagrade ili kazne, već iz ljubavi prema Bogu. Kikiriki i svi orašasti plodovi: orasi, lešnici, bademi, bundevino i suncokretovo seme i slično, kao i puteri napravljeni samo od ploda se smeju jesti, kao što biste pojeli i krompir pire bez dodatih masnoća ili voćnu kašu. Isto važi i za tahini- susamovu pastu samo od ploda, bez obzira na ulje koje se izdvoji na vrhu. Što se tiče crne čokolade, neki tehnolozi tvrde da je kako maslac sastavni deo kakao zrna, kao i kokosovo mleko, pa bih ostavila na rasuđivanje - navodi Višnja, pa dodaje:

- Nije poenta posta samo zameniti mrsnu hranu posnim varijantama. Kečap i senf su najčešće posni i na vodi, dok su smoki, grisine, čips i slično na ulju, ali svakako nisu nešto što bih ikome preporučila za jelo - akcentuje popadija.

Mnoge je zanimalo da li alkohol spada u mrsne ili posne namirnice.

- Što se tiče konzumiranje alkohola, treba se uzdržavati, ali opet, ako postoje dani kojima je dozvoljeno uzeti čašu vina, tako isto ako mislite da je prilika takva, dobro je zaustaviti se svakako na jednoj čaši/čašici. Posebno što je posna hrana „slabija“, pa je i uticaj alkohola brži - podseća Višnja.

Na društvenim mrežama se povelo pitanje i o intimnim odnosima u toku posta.

- Što se tiče pitanja o bračnim odnosima, ostavila bih takvo pitanje duhovnicima. Mislim da nije moje da odgovaram na takva pitanja. Ono što povremeno mogu da posavetujem vezano je zaista za hranu i upravo kao što ste rekli nedoumice. Kako će ko postiti pitanje je na koje je najbolje da odgovor potraži u crkvi, od svog sveštenika - zaključuje ona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati