Slobodno vreme

Direktno.rs

28. 02. 2024. 16:20 0

Krečenje stabala: Recept za smesu koja štiti

Krečenje stabala voća je način borbe protiv mraza i preporučuje se kod stabala voća koja su osetljiva na temperaturne promene tokom zimskog perioda.

Zašto se kreče stabla?

Krečenje stabala voćki sprečava pucanje i cepanje kore stabla, do čega može doći zimi pri izloženosti izrazito niskim noćnim temperaturama i jakom suncu tokom dana. Bela boja kojom se stablo premazuje, omogućava refleksiju svetlosti i odbija sunčeve zrake, pa se krečenjem stabla smanjuje naglo zagrevanje kore biljke ujutru i usporava kretanje vegetacije za nekoliko dana, što je posebno važno za kasne prolećne mrazove, koji se očekuju i ove godine.

To je posebno važno za koštičavo voće (kajsije, šljive, breskve, višnje) koje je posebno osetljivo na pucanje i ukoliko se ne okreči ima znatno manje šanse da opstane.

Krečenje je dobro i zbog visokih temperatura, kada se na stablu zbog jakih sunčevih zraka mogu pojaviti ožegotine, a štiti ga i od različitih glodara, kao što su miševi i zečevi, koji tokom zime mogu oštetiti koru stabla.

Krečenje voća – recept za pripremu smeše

Kada se pravi smesa za krečenje stabala, može se koristiti gašeni ili negašeni kreč, ali najčešće se preporučuje gašeni. Takođe, pored osnovnih sastojaka, u smesu možete dodati i plavi kamen, ukoliko niste pre toga imali plavo prskanje, piše Agromagazin.

Pri pripremi, količinu sastojaka možete prilagoditi u odnosu na broj voćaka koji posedujete, ali je bitno da razmera sastojaka ostane ista.

Recept za smešu sa gašenim krečom

Sumpor predstavlja odlično fungicidno sredstvo, dok plavi kamen sprečava brojna oboljenja.

Sastojci:

5kg gašenog kreča – u obliku testa ili prah kreč

500 g kuhinjske soli

0.5 kg sumpora u prahu

8-10 l vode

100 g plavog kamena kristala

Priprema:

U plastičnu kofu od 15 litara sipajte kreč i u njega dodajte sumpor, so i plavi kamen. Sve to izmešajte drvenom varjačom. U smesu postepeno dodajte vodu uz blago mešanje. Pomešajte sve sastojke i ostavite da odstoji najmanje dva dana. Što duže stoji to je veća lepljivost smeše.

Recept za smešu sa negašenim krečom

Ovaj recept podrazumeva pravljenje smeše od negašenog kreča. Dodavanje soli u smešu poboljšava lepljivost rastvora, dok sumpor u prahu uništava štetne gljivice i odbija štetočine.

Sastojci:

5 kg negašenog kreča

500 g kuhinjske soli

250 g sumpora u prahu

voda

Priprema:

Prvo zagasite kreč i ostavite ga da odstoji nekoliko dana. Nakon toga u njega dodajte kuhinjsku so i sumpor i dobro ih izmešati. U smesu dodajte vodu u onoj količini da gustina smese bude malo gušća od mleka. Ukoliko krečite uz pomoć prskalice, neophodno je dodatno razrediti smesu.

Neophodno je da farba odstoji najmanje dva dana pre premazivanja kako bi bolje prijanjala na koru.

Kada i kako se premazuju stabla?

Premazivanje stabala se preporučuje 2 do 3 puta tokom jesenjeg i zimskog perioda. Najbolje vreme za krečenje je kraj novembra i početak decembra kako bi voćke bile sveže okrečene pre niskih temperatura.

Pre upotrebe smeše neophodno je procediti par puta, a krečenje se vrši isključivo kada su temperature iznad 0 stepeni Celzijusa, i po mogućstvu kada je sunčan dan, kako bi se smeša adekvatno osušila. U suprotnom, krečna opna će se zalediti i odvojiti od drveta.

Koristite deblju farbarsku četku ili valjak za krečenje, a farbu nanosite od vrha stabla ka dole zbog slivanja kreča. Bitno je popuniti sve pukotine na kori. Kod starijih voćki kreči se samo stablo, dok se kod mlađih preporučuje krečenje celog stabla i dela odakle ramene grane polaze iz debla.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati