Slobodno vreme

Direktno.rs

04. 06. 2023. 07:00 3

Crnogorski grad među najboljima u Evropi za penzionere

Ako sanjate o tome da u penziji živite u jednom od velikih starih gradova Evrope, portal Usnews napravio je listu najboljih gradova za penzionere.

Obzorom na raspoloživi budžet, troškove života i pristupačnost nekretnina napravljena je lista top deset gradova u Evropi u kojima je najbolje provesti penziju.

Prilikom pravljenja liste uzeta je u obzir opcija zabave, rekreacije, ali i zdravstvene zaštite koje su važna tema za mnoge penzionere.

Evo 10 najboljih gradova za penziju u Evropi, a na listi se nalazi grad na primoriju Crne Gore.

Tavira, Portugal
Ansi, Francuska
Ljubljana, Slovenija
Kaškaiš, Portugal
Pafos, Kipar
Kotorski zaliv, Crna Gora
Okrug Kler, Irska
Pariz, Francuska
Popoli, Italija
Valeta, Malta

Za Kotor, koji je okružen visokim planinama s jedne strane i blistavim Jadranom s druge, portal Usnews piše da osim zadivljujućeg pejzaža, poznat je i po Starom gradu Kotoru, mestu svetske baštine Uneska i možda najbolje očuvanom srednjovekovnom gradu na Mediteranu.

Starogradski trg je usidren uz katedralu Svetog Tripuna iz 11. veka, a njeni kafići i prodavnice su živahni i pune mladalačke energije.
Ovo je malo poznat, ali prijateljski, siguran i prijatan kutak Evrope, uporediv sa kamenim selima iz Italije, ali mnogo pristupačniji.

Stara mediteranska kotorska luka, okružena gradskim zidinama je između 1420. i 1797. godine pripadao Veneciji pa je venecijanski uticaj ostavio trag na gradskoj arhitekturi.

Kotorski zaliv (Boka kotorska) jedan je od najdubljih i najdužih zaliva na Jadranskom moru pa se često naziva najjužnijim fjordom Evrope. Litice Orjena i Lovćena natkriljuju grad.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati