Slobodno vreme

Direktno.rs

19. 11. 2022. 20:01 0

Jedan položaj spavanja je najzdraviji za mozak

Bilo da spavate na leđima, boku ili na stomaku, mogli biste se iznenaditi saznanjem da vaš položaj spavanja zapravo može da utiče na zdravlje vašeg mozga. Prema naučnici Tari Svart, postoji jedan način spavanja koji je bolji za vašu glavu od drugih.

Svart tvrdi da je za higijenu spavanja ključno redovno spavanje i buđenje, magnezijum kupka nekoliko puta nedeljno i malo aromaterapije, a ističe i jednostavan trik spavanja za zdravlje mozga, a to je - spavanje na boku.

Napominje da je spavanje na boku efikasnije jer tada mozak ispira otpadne tvari, a istraživanje je pokazalo da spavanje na desnoj strani najbolje podstiče proces tog čišćenja.

Jedna studija iz 2020. godine objavljena u časopisu Brain Sciences primećuje da je za mozak najefikasniji desni bočni položaj, jer ga karakteriše veće ispiranje moždanog otpada, u porđenju s ležanjem na leđima ili stomaku. Studija zaključuje da bi spavanje u ovom položaju moglo održati zdravlje mozga kako starite i služiti kao preventivna mera protivbolesti poput Alchajmerove.

- Zanimljivo je da je spavanje na boku već najpopularniji položaj kod ljudi i većine životinja, čak i u divljini, i čini se da smo ga prilagodili kako bismo najefikasnije očistili mozak od metaboličkih otpadnih tvari koje su se nakupile dok smo budni - objasnila je autorka studije, dr Maiken Nedergard.

Spavanje na boku takođe pomaže u sprečavanju hrkanja u poređenju sa spavanjem na leđima, a može biti udobnije za leđa i ramena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati