Slobodno vreme

Direktno.rs

19. 04. 2022. 06:00 0

Mitovi i činjenice o nesanici

Nesanica je dosta čest poremećaj spavanja. Otprilike 1 od 7 osoba ima hroničnu nesanicu. Nesanica znači da imate problema da zaspite ili se budite u toku noći ili se budite veoma rano.

Ako imate nesanicu, onda se to odražava i na deo dana kada ste budni jer se javljaju dnevna pospanost i razdražljivost. Vremenom, nesanica koja je hronična može dovesti do razvoja ozbiljnih komplikacija. Postoji mnogo mitova o nesanici, a u nastavku teksta saznajte koji su to.

Mit 1: Možete nadoknaditi izgubljeni san

Činjenica: kasnije spavanje vikendom neće nadoknaditi san koji ste propustili tokom nedelje

Ako svake noći spavate malo, pravite ozbiljan, nenadoknadiv deficit u snu. Iako se verovatno osećate bolje ako spavate duže vikendom, ovo zapravo može pogoršati nesanicu. Preterano spavanje u određenim danima može poremetiti normalan ciklus spavanja i buđenja. Ciklus spavanja i buđenja zavisi od brojnih faktora. Istraživačka studija iz 2019. godine otkrila je da oni koji spavaju vikendom nisu bili u stanju da nadoknade deficit u snu napravljen tokom radna dana u sedmici.

Umesto da štedite na spavanju tokom nedelje i da spavate vikendom, pokušajte da se pridržavate redovnog rasporeda spavanja. To znači da idete u krevet u isto vrieme svake noći i da se budite u isto vreme svakog jutra, čak i vikendom.

Mit 2: Ne možete ništa da uradite kako biste se rešili nesanice

Činjenica: Postoji nekoliko načina za lečenje nesanice

Promene načina života i okruženja za spavanje mogu pomoći kod nesanice.

Obratite pažnju na sledeće stvari:

održavanje redovnog rasporeda spavanja, čak i vikendom
izbegavanje dugih popodnevnih dremki
izbegavanje stimulansa kao što su kofein i nikotin pre spavanja
izbegavanje konzumacije alkohola 3 do 4 sata pre spavanja
redovno vežbanje tokom dana
držanje elektronskih uređaja van spavaće sobe
prilagođavanje temperature u sobi u kojoj spavate
takođe možete razgovarati sa svojim lekarom o lekovima koji mogu biti od pomoći.

Mit 3: Svi lekovi za nesanicu deluju na isti način

Činjenica: Svaka klasa lekova za nesanicu deluje na drugačiji način da vam pomogne da zaspite

Lekari uzimaju u obzir brojne stvari kada propisuju svaki lek, pa tako i lek za nesanicu, a ovde spadaju starost i pol pacijenta, bezbednost leka, profil neželjenih efekata, interakcije sa drugim lekovima i dužinu upotrebe. Uzimaju se u obzir i neka farmakološka svojstva ljekova, na primer koliko brzo počinju da deluju i koliko dugo njihovo dejstvo traje.

Neki od lekova koji se sada koriste u lečenju nesanice su:

- Benzodiazepini

Ovo su lekovi koji promovišu smirenost, opuštanje i smanjenu anksioznost. Benzodiazepini se obično propisuju samo za kratkotrajnu upotrebu.

- Agonisti receptora melatonina

Ovi lekovi utiču na neurotransmitere u mozgu koji regulišu ciklus spavanja i buđenja. Oni pomažu da resetujete biološki sat.

Antidepresivi

Lekari ponekad propisuju antidepresive ako imate depresiju i povezanu nesanicu. Razgovarajte sa svojim lekarom pre uzimanja bilo kakvih OTC lekova ili suplemenata za nesanicu.

Mit 4: Trebalo bi da ostanete u krevetu dok ne zaspite

Činjenica: Ležanje u krevetu dok ste budni može povećati anksioznost

Ležanje u krevetu dok ste budni i dok pokušavate da zaspite može da nauči vaš mozak da poveže spavaću sobu sa tim negativnim stanjem, što može pogoršati nesanicu. Koliko god je to moguće, vaša spavaća soba treba da bude rezervisana samo za spavanje. Ako spavaća soba postane radni prostor, vaš mozak može “naučiti’’ da poveže krevet sa poslom.

Ne bi trebalo da ulazite u krevet dok ne budete spremni da zaspite. Ako ne možete da zaspite nakon 20 minuta, ustanite iz kreveta. Pokušajte da praktikujete tada opuštajuću aktivnost kao što je čitanje neke knjige (ali ne na elektronskom uređaju) ili slušanje muzike dok ne postanete pospani.

Mit 5: Dobar san se odnosi na broj sati provedenih u snu

Činjenica: Kvalitet sna je takođe važan za vaše zdravlje

Odraslima se preporučuje da spavaju 7 ili više sati tokom noći. Ipak, i nakon provednih tih 7 sati u snu, može se desiti da se probudite umorni ili pospani. Mnogi faktori mogu smanjiti kvalitet sna. Zdravstvena stanja kao što je apneja u snu mogu izazvati promene u disanju i sprečiti dubok san. Ako pijete alkohol pre spavanja, možete da se osećate pospano, ali to samo izaziva lagan san. Veća je verovatnoća da ćete ustati tokom noći. Praktikovanje dobre higijene sna i obraćanje pažnje na opšte zdravlje može dovesti do kvalitetnijeg sna. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati