Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

06. 12. 2025. 07:20 0

Buhtle - domaća poslastica mekana kao pamuk: Tope se u ustima

Buhtle su mekano, vazdušasto pecivo od dizanog testa, poslastica koja prosto osvaja svojim slatkim punjenjem od džema ili krema.

Ovaj recept pruža savršeni spoj ukusa i teksture i omiljen je širom sveta, posebno u zemljama poput Hrvatske, Srbije i Mađarske. Svojim specifičnim oblikom i formom, buhtle prosto mame da se dele – najlepše ih je lomiti i jesti dok su još tople, kada iz njih curi slatki džem, a radost u društvu je neizbežna.

Buhtle savršeno pristaju uz šoljicu omiljenog aromatičnog čaja ili kafe, a mogu biti desert ili poslastica za užinu koju deca obožavaju. Ako vam je ponestalo ideja za domaće pecivo koje mami mirisom iz rerne, nastavite dalje i otkrijte recept za najmekše i najsočnije buhtle sa džemom!

Sastojci:

Za testo:

– 500 g brašna
– 250 ml mleka
– 100 g šećera
– 100 g maslaca (otopljenog)
– 2 jajeta
– 1 kvasac (suvi ili sveži)
– prstohvat soli
– vanilin šećer (po želji)

Za punjenje:

– džem po izboru (najčešće se koristi džem od kajsije ili maline)

Za premazivanje:

– 1 jaje
– prah šećer (za posipanje, po želji)

Priprema:

Ako koristite svež kvasac, rastvorite ga u malo mlakog mleka sa šećerom i ostavite da odstoji 10 minuta kako bi se aktivirao. Ako koristite suvi, možete ga dodati direktno u brašno.

U većoj posudi pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini i dodajte otopljeni maslac, jaja i mleko sa kvascem. Mešajte dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.

Nakon što se testo diglo, premesite ga i podelite na manje delove (oko 50-60 g svaki). Svaki komad testa razvaljajte, stavite malo džema u sredinu, preklopite i oblikujte u kuglicu. Kuglice stavljajte u pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih. Pokrijte i ostavite još 20-30 minuta da se dižu. Premažite ih umućenim jajetom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok ne postanu zlatnosmeđe.
Kada se buhtle ohlade, pospite ih šećerom u prahu i poslužite.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bez reči

Zoran Živković [05.12.2025.]




Video dana

Nebu pod oblake

Anketa

Ko će biti novi trener Partizana?

Rezultati