Slobodno vreme

Direktno.rs

07. 08. 2021. 19:59 0

Eterična ulja za lakši san: Miris je lekovit

Miris je neverovatno snažno čulo koje pokreće emocionalne reakcije i često sećanja na mesta ili ljude.

Još od srednjovekovnog razdoblja, mirisi se koriste za pomoć u snu. Praksa aromaterapije postoji vekovima, te se pokazalo da ima lekovite i opuštajuće osobine. Neki mirisi deluju umirujuće na telo, te mogu smanjiti broj otkucaja srca i krvni pritisak. Zauzvrat, ovo nam može omogućiti da se osećamo opuštenije i s lakoćom utonemo u dublji san.

Lavanda - ovo je najpopularniji i najčešći miris koji koristimo za spavanje. Lavanda ima sedativni učinak i pomaže u opuštanju nervnog sistema, snižavanju krvnog pritiska i smanjenju broja otkucaja srca, što sve zajedno priprema naše telo za san.

Lavanda takođe pomaže u povećanju dubine spavanja u trećoj fazi, za koju je poznato da je najdublji deo našeg ciklusa spavanja. Dolazi u različitim oblicima kao što su ulja, biljke i sprej i dovoljno je blag da ga mogu koristiti i deca. Jasmin - jasmin je sjajan miris za ublažavanje anksioznosti i promovisanje sna.

Kamilica - baš kao što često pijemo čaj od kamilice pre spavanja da bi nam pomogao da se opustimo, i miris takođe deluje izuzetno umirujuće na telo.

Vanila - vanila sadrži sastojak, vanilin, koji je poznat po svojim antidepresivinim svojstvima koja pomažu u ublažavanju napetosti, konačno pomažući u postizanju kvalitetnog sna.

Ruža - esencijalna ulja latica ruže takođe imaju antidepresivna svojstva i miris može produžiti vreme spavanja.

Bilo koje od ovih esencijalnih ulja možete utrljati na zglob pre spavanja ili ga kupiti u obliku sveće i zapaliti kako bi ispuštali arome u sobi. Možete i sami pokušati napraviti sprej za spavanje mešanjem pola čaše vode s pet kapi odabranog esencijalnog ulja. Naprskajte ovo preko jastuka deset minuta pre spavanja i trebalo bi da utonete u dublji san.

Iako se prepoznaje da gornji mirisi deluju smirujuće na telo, bilo koji miris koji volite može imati pozitivan uticaj na vaš san. Na primer, omiljeni parfem ili deterdžent za pranje veša.

Sveže oprana posteljina vam omogućava ugodniji noćni san, stoga se pobrinite da dva do tri puta mesečno menjate posteljinu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati