Savremena žena
30. 05. 2025. 16:10 1
Napravite sami domaći kolagen u prahu - čini ČUDA za zdravlje i lepotu
Efikasan kolagen prah lako možete da napravite kod kuće, uz samo nekoliko namirnica.
Kolagen je je najzastupljeniji protein u ljudskom telu – od ukupnog broja proteina u telu skoro jednu trećinu čini upravo kolagen. Njegova struktura nalik vlaknima se koristi za stvaranje vezivnog tkiva i glavna je komponenta kostiju, kože, mišića, tetiva i hrskavice.
Organizam sam proizvodi kolagen, a kako starimo, ta proizvodnja se smanjuje. Nedostatak kolagena dovodi do vidljivih znakova starenja - pojavljuju se bore, koža je manje elastična i opuštenija. Zglobovi mogu da budu manje pokretljivi i skloni ukočenosti.
Da bismo održali elastičnost kože, ali i zdravlje zglobova i kostiju, potrebno je da unosimo dodatni kolagen.
Kolagen u prahu možete da napravite sami kod kuće i da ga konzumirate svakodnevno.
Sastojci:
1 šuplja juneća butna kost ili drugi životinjski delovi bogati kolagenom (hrskavica, tetive, ligamenti)
limunov sok ili jabukovo sirće
cimet, muškatni oraščić ili neki drugi začin, po želji
Priprema:
Juneću kosku ili druge životinjske delove bogate kolagenom kuvajte u vodi sa malo limunovog soka ili jabukovog sirćeta najmanje 12-24 sata. Dodajte začine po želji.
Nakon kuvanja, procedite tečnost i ostavite da se ohladi u frižideru dok ne postane želatinasta.
Kolagenski želatin stavite na pleh i osušite u rerni na veoma niskoj temperaturi, do 90 stepeni Celzijusa. Ovo može potrajati 12-24 sata. Kada se kolagen potpuno osuši sameljite osušene listove kolagena u fini prah pomoću blendera.
Kolagen u prahu držite u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru. Može da traje od 2-3 meseca.
Kako uzimati kolagen?
Kolagen u prahu možete uzimati uz jutarnju kafu ili čaj.
Kada uzimate kolagen u prahu, važno je obratiti pažnju na dozu. Ne postoje zvanične smernice o tome koliko kolagena treba uzimati svaki dan, ali prilikom istraživanja efikasnosti kolagena korišćene su doze u rasponu od 2,5-15 grama dnevno.
Uobičajena doza je oko 10 grama ili oko 1-2 kašike dnevno, prenosi Setu.
Komentari 1
ostavi komentar