Savremena žena

[ Izvor: Mediji ]

13. 04. 2024. 08:50 1

Ljubica kuva za Novaka: "Poštujem namirnice"

Ljubica Komlenić je Novaka Đokovića slučajno upoznala, ali sada već godinama kuva za njega specijalitete koji podsećaju na tradicionalnu kuhinju.

Ljubica Komlenić je kuvar koji u Italiji radi kao Mišelinova koordinatorka sa kuvarima sa Mišelinovom zvezdicom, ali Ljubica je i neko ko brine o ishrani Novaka Đokovića.

Pre par godina je gostovala na K1 televiziji i pričala o Novaku:

- Novak je pre svega prijatelj i sve što sam uradila za njega je prijateljski. Upoznali smo se u Italiji. Moje ime i prezime je pisalo na jakni i tu su me prepoznali njegovi roditelji i on. Tako smo se spojili. Posle dva meseca smo počeli da sarađujemo. Nole je predivna osoba - kaže Ljubica koja dodaje da je imala 19 godina kada je otišla u Italiju gde je završila fakultet za gastronomiju, a put do vrha počeo je tako što je prala suđe u jednoj kuhinji.

- Sa 19 godina sam otišla u Italiju sa jednim koferom u ruci i napravila sam karijeru. Sada sam jedina žena u svetu svetskih kulinarskih sudija sa maksimalnom licencom kategorije A i sudim nacionalnim timovima na svetskim takmičenjima gde ima 200 Mišelin šefova od jedne do tri zvezdice koje obučavam u tehnici kulinarstva u kojoj sam specijalizovana. To kažem jer već 12 godina kuvamo i sa ultrazvukom, odnosno tehnikom ultrazvuka - ispričala je Ljubica.

Iako je dobro poznato da je Novak iz ishrane izbacio gluten, Ljubica kaže da niko to ne bi trebao da radi na svoju ruku i da o ovoj temi treba mnogo više da se priča. Sastav hrane i temperatura pripreme su najvažnija stavka, zbog pravilnog unosa proteina, soli i minerala.

- Nije zdravo jesti bez glutena, ako nemate problem, zato što testo bez glutena sadrži skrob i bilo koja priprema bez glutena, ako neko ne zna ili nije školovan, nije preporučljiva. Ako pečemo meso na 200 stepeni, kako bi se napravila dobra hrskavica i ona masnoća izgori sva, pretvori se u negativan holesterol i nestaju proteini. Riba se isto tako ponaša. Međutim, ako prokuvamo pasulj na sto stepeni, time ne ugrožavamo protein u ishrani. To zna i Novak i on unosi više proteina nego sa ribom i mesom. Kada je reč o Novakovoj ishrani, ona je sasvim okej, jer on unosi dovoljno proteina, soli, vitamina, minerala, kompletnih nutrijenata koji su mu potrebni i to na zdrav način - rekla je Ljubica.

Dodaje da Đoković jede voće, povrće, semenke, orašaste plodove i mahunarke, kao i kinou i pirinač.

- Sve kuvam poštujući namirnice, na nižim temperaturama, kako bi sačuvala hranljivost i boju, a najvažniji sastojak u svemu što kuvam je naravno ljubav - iskrena je Ljubica.

Iako najbolji svetki teniser ne jede hranu životinjskog porekla, on i dalje uživa u tradicionalnim jelima, ali u veganskoj verziji.

- To su balkanski specijaliteti, poput sarme sa kiselim kupusom i ćevapa, ali ih za Novaka spremamo na veganski način. Nisu mu to omiljena jela, već su mu bliska pa mu ih ponekad pripremamo kako bismo ga podsetili na tradicionalne ukuse - navela je jednom prilikom Komlenić.

Jelena i Novak rado pričaju o režimu ishrane kojeg se godinama drže. Novak je napisao i knjigu o tome, dok je Jelena javno govorila kako je upravo ta ishrana doprinela izoštravanju čula i povezivanju uma i tela, a evo kako izgleda Novakov jelovnik u toku jednog dana.

Doručak: Čaša mlake vode posle ustajanja, dve velike kašike mauka meda, kaša organskih zobenih pahuljica bez glutena sa brusnicom, suvim grožđem, semenkama suncokreta, bademima

Užina: Hleb bez glutena, krekeri sa avokadom i tunjevina

Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena, (kao dodaci pirinač, špargla, veganski sir i paradajz)

Užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha, dinja

Večera: Cezar salata sa dresingom, supa sa povrćem, fileti lososa, sa prženim paradajzom i marinada

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati