Savremena žena
13. 04. 2024. 08:50 1
Ljubica kuva za Novaka: "Poštujem namirnice"
Ljubica Komlenić je Novaka Đokovića slučajno upoznala, ali sada već godinama kuva za njega specijalitete koji podsećaju na tradicionalnu kuhinju.
Ljubica Komlenić je kuvar koji u Italiji radi kao Mišelinova koordinatorka sa kuvarima sa Mišelinovom zvezdicom, ali Ljubica je i neko ko brine o ishrani Novaka Đokovića.
Pre par godina je gostovala na K1 televiziji i pričala o Novaku:
- Novak je pre svega prijatelj i sve što sam uradila za njega je prijateljski. Upoznali smo se u Italiji. Moje ime i prezime je pisalo na jakni i tu su me prepoznali njegovi roditelji i on. Tako smo se spojili. Posle dva meseca smo počeli da sarađujemo. Nole je predivna osoba - kaže Ljubica koja dodaje da je imala 19 godina kada je otišla u Italiju gde je završila fakultet za gastronomiju, a put do vrha počeo je tako što je prala suđe u jednoj kuhinji.
- Sa 19 godina sam otišla u Italiju sa jednim koferom u ruci i napravila sam karijeru. Sada sam jedina žena u svetu svetskih kulinarskih sudija sa maksimalnom licencom kategorije A i sudim nacionalnim timovima na svetskim takmičenjima gde ima 200 Mišelin šefova od jedne do tri zvezdice koje obučavam u tehnici kulinarstva u kojoj sam specijalizovana. To kažem jer već 12 godina kuvamo i sa ultrazvukom, odnosno tehnikom ultrazvuka - ispričala je Ljubica.
Iako je dobro poznato da je Novak iz ishrane izbacio gluten, Ljubica kaže da niko to ne bi trebao da radi na svoju ruku i da o ovoj temi treba mnogo više da se priča. Sastav hrane i temperatura pripreme su najvažnija stavka, zbog pravilnog unosa proteina, soli i minerala.
- Nije zdravo jesti bez glutena, ako nemate problem, zato što testo bez glutena sadrži skrob i bilo koja priprema bez glutena, ako neko ne zna ili nije školovan, nije preporučljiva. Ako pečemo meso na 200 stepeni, kako bi se napravila dobra hrskavica i ona masnoća izgori sva, pretvori se u negativan holesterol i nestaju proteini. Riba se isto tako ponaša. Međutim, ako prokuvamo pasulj na sto stepeni, time ne ugrožavamo protein u ishrani. To zna i Novak i on unosi više proteina nego sa ribom i mesom. Kada je reč o Novakovoj ishrani, ona je sasvim okej, jer on unosi dovoljno proteina, soli, vitamina, minerala, kompletnih nutrijenata koji su mu potrebni i to na zdrav način - rekla je Ljubica.
Dodaje da Đoković jede voće, povrće, semenke, orašaste plodove i mahunarke, kao i kinou i pirinač.
- Sve kuvam poštujući namirnice, na nižim temperaturama, kako bi sačuvala hranljivost i boju, a najvažniji sastojak u svemu što kuvam je naravno ljubav - iskrena je Ljubica.
Iako najbolji svetki teniser ne jede hranu životinjskog porekla, on i dalje uživa u tradicionalnim jelima, ali u veganskoj verziji.
- To su balkanski specijaliteti, poput sarme sa kiselim kupusom i ćevapa, ali ih za Novaka spremamo na veganski način. Nisu mu to omiljena jela, već su mu bliska pa mu ih ponekad pripremamo kako bismo ga podsetili na tradicionalne ukuse - navela je jednom prilikom Komlenić.
Jelena i Novak rado pričaju o režimu ishrane kojeg se godinama drže. Novak je napisao i knjigu o tome, dok je Jelena javno govorila kako je upravo ta ishrana doprinela izoštravanju čula i povezivanju uma i tela, a evo kako izgleda Novakov jelovnik u toku jednog dana.
Doručak: Čaša mlake vode posle ustajanja, dve velike kašike mauka meda, kaša organskih zobenih pahuljica bez glutena sa brusnicom, suvim grožđem, semenkama suncokreta, bademima
Užina: Hleb bez glutena, krekeri sa avokadom i tunjevina
Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena, (kao dodaci pirinač, špargla, veganski sir i paradajz)
Užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha, dinja
Večera: Cezar salata sa dresingom, supa sa povrćem, fileti lososa, sa prženim paradajzom i marinada
Komentari 1
ostavi komentar