Savremena žena

Direktno.rs

16. 05. 2021. 13:46 1

PAŽLJIVO: Četiri mita o detoksikaciji

Poslednjih godina, programi za detoksikaciju postali su popularni na Internetu. Obećavaju čišćenje tela od toksina, gubitak težine, osećaj lakoće, svežinu lica, oslobađanje od osipa na koži i mnoge druge magične rezultate. Ali u stvari, sama ideja o detoksikaciji tela pokreće mnoga pitanja.

U moru informacija koje se dele na internetu postoji veliki broj onih koje nisu potkrepljene naukom. Pročitajte koja su to četiri mita o detoksikaciji u koje treba da prestanemo da verujemo.

Mit 1. Telu treba pomoć u detoksikaciji

Zapravo, telu nije potreban program detoksikacije - naše telo je dizajnirano da se očisti samo. Najvažnija stvar koju možete učiniti da pomognete telu da izbaci toksine je da se brinete o jetri. To znači pridržavanje zdravoj ishrani kako ne biste preopteretili ovaj važan organ. Jetra je mašina za detoksikaciju. Ona je ta koja rešava telo toksina iz hrane koju jedemo i pijemo. Ne opterećujte jetru masnom hranom, šećerom ili alkoholom - tada će organ izvrsno obaviti svoj posao detoksikacije.

Mit 2. Detoks može poboljšati zdravlje

Ako jedete previše, vremenom možete oštetiti jetru. I nijedan detoks to ne može popraviti. Prženu hranu i slatka pića jetra slabo obrađuje. Jednom kada ova mast počne da se akumulira, ostaje zauvek. Čak i ako smršate, masnoća će ostati u jetri. Alkohol takođe pogoršava situaciju. Zdrava, biljna ishrana sačinjena od nemasnih proteina, integralnih žitarica, voća i povrća može biti alternativa detoksu. Držeći se toga, dobićete iste rezultate koje program detoksikacije obećava - bolju probavu, više energije i jačanje imunološkog sistema.

Mit 3. Detoksikacija je bezbedna

U stvari, detoks dijete mogu biti opasne. Nekima je potreban post, dani samo na vodi ili soku, stroga dijeta voća i povrća ili upotreba biljaka, čajeva. Ove stroge dijete mogu izazvati elektrolitsku neravnotežu, nedostatak vitamina i minerala, dijareju i druge stomačne probleme, kao i umor, depresiju i probleme sa spavanjem.Mit 4. Višak kilograma izgubljen detoksom se više ne vraća

Mnoge pristalice detoks dijete sigurne su da se kilogrami izgubljeni tokom nje neće dugo vraćati. U stvari, ako je dijeta privremena, biće takvi i rezultati. Možete izgubiti nekoliko kilograma, ali to je obično zbog gubitka tečnosti i određenog gubitka mišićne mase, a ne telesne masti. Kada ponovo počnete normalno da jedete, težina se vraća, ali to je obično tečnost povezana sa skladištenjem glikogena, a ne stvarna masnoća.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Mučki napad sa leđa

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati