Putovanja

Direktno.rs

05. 11. 2021. 12:10 0

Postoji grad u kom je zabranjeno meso

Jedan od najsvetijih gradova na svetu predstavlja raj za vegetarijance.

Varanasi je jedan od najstarijih naseljenih gradova na svetu, stariji je od 3.000 godina.

Ako pitate nekog Hindusa da vam kaže nešto više o tom gradu smeštenom u indijskoj državi Utar Pradeš, reći će vam da je to sveto mesto koje treba videti barem jednom u životu.

Varanasi, grad koji zovu i indijskim Jerusalimom, pa upoređuju i s Rimom, drevno je hodočasničko mesto i jedan od sedam svetih gradova Indije.

Na hiljade vernika ovde svakodnevno pristiže kako bi se okupali u svetoj reci Gang. Svaki dan, dok zvona zvone, na desetina hiljada vernika silazi kamenim stepenicama kako bi sprali svoje grehe. Na mestima za kremiranje danonoćno gore pogrebne lomače i odjekuju molitve za spasenje pokojnika.

Iako ovde dolaze posetioci sa svih strana sveta, Varanasi nije turistički grad u klasičnom smislu reči, a takva je i ponuda na tanjirima.

One koji u Varanasi ne dolaze iz verskih pobuda često iznenadi činjenica da većina stanovnika generacijama ne jede meso. Shvataju to toliko ozbiljno da neki od njih ne bi ni popili vode iz kuće u kojoj ne žive vegetarijanci.

Osim toga, u Indiji, a posebno u Varanasiju, hrana nema ulogu samo da zasiti, nego i da podstakne život, čistoću, snagu, zdravlje i radost.

Satvička hrana povećava vitalnost i energiju, a podrazumeva jela pripremljena od svežih i organskih namirnica, bez konzervansa i mesa.

Meso, riba, jaja, kao i alkoholna pića u većini domova ne dolaze u obzir. Mnogi restorani u Varanasiju posluživali su meso prvenstveno za turiste sa zapada, a lokalna satvička kuhinja jela se kod kuće.

Ali 2019. godine vlada je zabranila prodaju i konzumaciju mesa u krugu od 250 metara od svih hramova i znamenitosti u Varanasiju. To je podstaklo restorane da počnu da nude lokalne vegetarijanske i satvičke recepte koji su se negovali generacijama, ali su bili nedostupni posetiocima.

Broj restorana u kojima se pripremaju jela za dušu i telo u Varanasiju sve više raste, ali to nikako ne znači da je kuhinja jednolična ili dosadna. Izobilje boja, ukusa i aroma može se naći na svakom koraku, a raj za vegetarijance čeka da ga otkrijete.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati