Kultura

[ Izvor: N1 ]

23. 03. 2023. 11:46 29

"Vučić situaciju u 'Buhi' može da reši za jedno popodne"

"Jedino što je važno sada jeste da se krene u rekonstrukciju pozorišta "Boško Buha" na Trgu Republike broj 3 i da "neki ljudi" shvate da je to pozorište veće od svih nas", rekla je glumica tog teatra Katarina Gojković. Ona je navela i da veruje da "neće biti izigrani", kao i da predsednik Srbije može da reši ovu situaciju za jedno popodne, podsećajući da su glumci dali rok od mesec dana.

- Kad sve ovo sabereš shvatiš da smo mi jedna ozbiljna kolateralna šteta, mi koji radimo u "Buhi". Ovakvih problema je bilo i ranije, i pre 20 godina, hoće li se ovo uraditi ili da li ćemo imati ovu ponudu, i nikad ništa nismo mogli da uradimo i uvek prozivaju nas da nismo dovoljno glasni, evo sad smo glasni! - kazala je glumica.

Govoreći o pojedinim kritikama da je ovo sada "naplata za odsustvo pobune onda kada je bila potrebna", Gojković je rekla da ne zna šta bi trebalo da urade glumci pozorišta "Boško Buha".

"Mi nismo pleme, ne skačemo na svaku rečenicu: vi nas lažete!"

- Šta treba da radimo, najlakše je da pričamo kad nismo u toj koži, najlakše je reći - zašto nismo izašli? Nismo mogli da izađemo ovako kako smo sad izašli, jer smo imali čvrsta obećanja, (Goran) Vesić te gleda u oči i kaže: to je sad gotovo, građevnska dozvola, vi u avgustu krećete… - navela je.

Ona je dodala i da je jasno da su to bila predizborna obećanja.

- I tad je bio pominjanja Beograda na vodi kao dodatne scene, mi smo mislili - super, da imamo još nešto ekstra. Bila su razna obećanja, imali smo razgovore sa gradskim vlastima. Ali mi nismo neka balavurdija, nismo pleme u "Bošku Buhi" koje će na svaku rečenicu gradske vlasti reći: ne, vi nas lažete! Mi sačekamo i vidimo da ne ide, čujemo jedno obećanje, nije ispunjeno, čujemo drugo… mi smo prvi put sad dobili snagu da podržimo to što sad grad govori - objasnila je.

Odlučili da pomognu Gradu i obrate se medijima

Gojković je dodala da je kolektiv zato i izašao sad u medije, jer je sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić rekla da ovo mora da se reši.

- Kada to kaže jedna žena i to tako sugestivno, ja želim da poverujem. Ali sam bila oduševljena što smo rešili, da uprkos svim obećanjima, da mi ovog trenutka podržimo sekretarku za kulturu, i mi podržimo Grad, tako što ćemo napraviti konferenciju za štampu - rekla je.

Ona je rekla da članovi Buhe ovog četvrtka imaju sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i da veruje da će to imati ozbiljan eho.

- Ovo do sad su sve bile manje instance, kad pričaš sa premijerom ove zemlje mislim da bi to trebalo da ima neki ozbiljniji eho, i ne bih volela da se to drugačije završi - kazala je.

"Ponoviću, dali smo rok od mesec dana!"

Glumica je podsetila da je kolektiv dao rok od mesec dana da se problem reši.

- Ja ne bih da to neko zaboravi. Videćemo šta će biti.

Gojković smatra i da sve može da reši predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Verujem da je cela ta uknjižba nekog Bosanca rešiva u slučaju da se tom temom pozabavi sam predsednik, za jedno popodne. Sve ovde može, ja mislim da smo dovoljno bili glasni. Znam da je Vučić zauzet i da ima teška posla, ali nisam sigurna da zna ko radi posao oko njega, a on može jednim potezom da reši, to i bi bilo najbolje. Molim ga da ovo reši - naglasila je.

Prostor koji im je bio ponuđen u Beogradu na vodi je, kako je rekla, neprihvaljtiv.

- To je kao kad mali Perica zamilšlja gde će da napravi pozorište. "Buha" je jedno od najstarijih pozorišta na Balkanu, sa predstavama koje zahtevaju ozbiljan prostror, gde Meri Popins može da poleti. Ne može biti u Beogradu na vodi, može da bude za kulturno umetničko društvo koje će tu da tu napravi neki koncert i popije sokić u bifeu, to nije pozorište - naglasila je.

"Neko ko je time pokušao da se bavi, stvarno je umro na sceni"

Upitana o prenosu vlasništva, ona je rekla da su glumci radnici u kulturi.

- Mi igramo za decu i nismo pravnici. Daću jedan primer koji je tužan. Neko ko je time pokušao da se bavi na najiskreniji, najistinitiji način je stvarno umro na sceni, a to je Milorad Mandić Manda, moj drug i kolega. Ne mislim da više bilo ko od nas treba da da svoj život. Neki drugi ljudi moraju da shvate da Boško Buha, to je sve veće od svih nas zajedno, to je poenta. Brnabić mora da shvati da je sad premijerka, a sutra možda neće biti, Vučić je sad predsednik sutra možda neće biti, ja ću otići u penziju i neće me biti - kome ostavljamo ovo, jel moguće da politika završava stvari i zaboravlja istoriju, da li mi svi zaboravljamo istoriju? - upitala je ona.

Gojković je rekla da ne ulazi u to ko je krio i šta je krio.

- To što se desilo sa Kajmakovićem i Peconijem je bilo u vreme Siniše Malog, o čemu pričamo? Siniša Mali čovek lažira svoje diplome, mislite da je njemu bitno pozorište "Buha". Ja ne znam ni ko je od njih ikada ušao u pozorište. Da li smo znali za ovo ili ne, to je sve irelevantno. Relevantno je da krenu u rekonstrukciju na Trgu Republike i da shvate da je u tom pozorištu neko ostavio kosti radeći za decu, moraju da shvate sve je to veće od svih nas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati