Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

07. 08. 2023. 20:23 2

"Buha" - nova ŠARENA LAŽA Ane Brnabić

Ako ste ovoga leta prolazili Trgom republike i ispred Pozorišta "Boško Buha" videli ogromne kese sa šutom i građevinskim materijalom, pomislili ste možda da je konačno, posle gotovo jedne decenije, počela rekonstrukcija najstarijeg dečjeg teatra u nas.

Prošlo bi vam kroz glavu - Dobro su se setili, piše Nova.rs. Uostalom, bilo bi to u skladu s onim što su najviši državni zvaničnici obećali još krajem marta, ali i onim što su čelnici ovog teatra pričali.

- Stigle su sve neophodne saglasnosti i nema više prepreka za obnovu "Buhe". Raspisuje se tender za izvođača radova, a u toku je postupak izbora novog prvog čoveka pozorišta - kazao je krajem aprila za Nova.rs predsednik Upravnog odbora Pozorišta "Boško Buha" Radivoje Dinulović.

Obećanje državnih zvaničnika stiglo je nakon što su glumci i zaposleni u "Buhi" 20. marta, simbolično na Svetski dan pozorišta za decu i mlade, podigli glas i okupivši se u ruiniranom prostoru svog teatra na Trgu republike 3 jasno poručili:

- Nećemo u Beograd na vodi!

Posle osam godina "podstanarskog staža" po različitim beogradskim scenama, a prevashodno u UK "Vuk", i obećavane rekonstrukcije, do koje nikada nije došlo, pobunili su se ne želeći da njihov teatar bude preseljen u zgradu Stare pošte na Savskom trgu.

Ali, nije to bila jedina poruka ansambla "Buhe". Zahtevali su i da se reši problematičan katastarski upis vlasništva firmi čiji je vlasnik Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac, na njihovom višedecenijskom sedištu u zgradi na Trgu Republike 3, zbog kojeg je kočena obnova, a oni prinuđeni da igraju na drugim scenama.

Nadležnima su tada dali rok od mesec dana da odgovore na zahteve. I posle ogromne medijske halabuke i nakon što im je stigla podrška od gotovo čitave, ne samo kulturne javnosti, primila ih je premijerka Ana Brnabić. Poručila im je predsednica Vlade Srbije da će, posle gotovo deset godina, sve - od zamršenih imovinsko-pravnih odnosa do rekonstrukcije - biti rešeno u najkraćem roku. Takođe, i da se neće seliti u Beograd na vodi.

Nedugo nakon silnih obećanja Brnabićeve zaposleni u "Buhi" su konačno zračiili optimizmom. Izjavljivali su da su se stvari konačno pomerile. Tako je krajem aprila predsednik Upravnog odbora "Boška Buhe" Radivoje Dinulović kazao za Nova.rs da su ispunjeni uslovi za raspisivanje tendera.

- Dobili smo saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, na dokumentaciju o predviđenim merama zaštite od požara. Time su pribavljene sve neophodne saglasnosti za raspisivanje tendera za izvođenje radova na rekonstrukciji pozorišta. Taj projekat je konačno završen. Dobili smo, dakle, sve saglasnosti na projekat koji se tiče rekonstrukcije zgrade na Trgu republike - pričao je Dinulović, dodajući da postoji stalna komunikacija između kabineta premijerke i uprave pozorišta.

- A dat je i nalog Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove da se pokrene tender za izbor izvođača radova rekonstrukcije. Dakle, sve što je trebalo da bude urađeno, urađeno je.

Još prošle godine su, kako je podsetio, obezbeđena sredstva (oko 5,5 miliona evra) za rekonstrukciju pozorišta, a sada su samo prebačena za 2023. Kao iskusni arhitekta i scenograf, koji je predvodio obnovu Ateljea 212, istakao da obnova "Buhe" nije prekomplikovani zahvat, poručivši da je "takvih rekonstrukcija u Beogradu bilo do sada desetine".

Pričao je Dinulović i da je napravljen niz neophodnih koraka kako bi se konačno razrešila imovinsko-pravna pitanja u vezi s vlasništvom nad prostorijama u prizemlju Palate "Istra" na Trgu republike, u koju se ovo pozorište uselilo 22. aprila 1956. godine.

- Nema više prepreki da se konačno krene u rekonstukciju. Očekujemo da se u narednih nekoliko dana pokrene tender za izbor izvođača.

Međutim, tih nekoliko dana odavno je prošlo, a od tendera ništa. Pretraga po Portalu javnih nabavki pokazuje da ni tada, krajem aprila, kao ni sada nikakav tender nije raspisan. U stvari, jeste, ali za jedan drugi teatar - Pozorište na Terazijama, i to za održavanje higijene. A "Boška Buhe" nigde nema. Da li je onda u pitanju još jedna šarena laža zvaničnika vlasti?

Za Nova.rs je, povodom šuta koji se nalazi ispred "Buhe", rečeno je da se u odajama pozorišta ne dešava ništa, već da komšija s petog sprata renovira stan…

Nema, dakle, tendera, nema radova, a jedino što se promenilo od proletos jeste direktor "Boška Buhe". S obzirom na to da je Igoru Bojoviću istekao mandat, Upravni odbor raspisao je konkurs za izbor novog direktora "Buhe". I Skupština grada Beograda je na sednici održanoj 20. juna imenovala čelnike silnih ustanova kulture, a među njima i "Boška Buhe". I to Mašu Mihailović, koja je ranije bila umetnička sekretarka i operativna direktorka u Ateljeu 212, pa na čelu Beogradskog dramskog pozorišta i predsednica UO Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici. Samo koji dan po stupanju na dužnost nova direktorka "Buhe" je za RTS izjavila da joj osnovni zadatak da se pozorište vrati na svoju matičnu scenu na Trgu republike.

Mesec i po dana po preuzimanju mandata shvatila je da sve baš i ne ide kao "po loju".

- Sekretarijat za imovinu i investicije, pozorište i kabinet premijerke u svakodnevnom su kontaktu. Ali, još nema konkretnih dešavanja. Očekujemo da će do oktobra da se završi tender, nađe izvođač i počnu radovi - kazala je za Novosti Maša Mihailović.

A prvi čovek Upravnog odbora "Boška Buhe" Radivoje Dinulović na pitanje da li se bilo šta pomerilo, kako je obećala predsednica Vlade Srbije i kako je i sam najavljivao, kratko je odgovorio da je "na odmoru i da nema nikavih novih informacija i saznanja".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati